Sub24082019

Zadnje dodano:24.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština "Kikići" imaju svoj muzej

"Kikići" imaju svoj muzej

U mikro-izdanju, Mali Lošinj sada ima još jedan muzej posvećen Apoksiomenu, i to u Dječjem vrtiću "Cvrčak".

U glavnom objektu vrtića na Kalvariji, jedan je hodnik preuređen tako da plavetnilom asocira na prostor pravog Muzeja Apoksiomena, a završava maketom muzejske zgrade, palače "Kvarner", čija se cijela prednja strana otvara tako da otkriva minijature raznobojnih soba iz pravog muzeja, uključujući i onu glavnu u kojoj se nalazi sam kip.

Na ovu ideju došli su u odgojnoj skupini "Kikići" nakon posjeta pravom Muzeju Apoksiomena, a na temelju dojmova djece s tog posjeta rodila se ideja o izradi vlastite inačice muzeja. Djeca s roditeljima izradila su dijelove makete muzeja i druge predmete koji su izloženi kraj makete, a sve su koordinirale odgajateljice Jadranka Macola i Ružica Ćoso.

Priređeno je danas i malo otvaranje ovog prostora, uz folklor "Manfrina", recitacije i pjevanje, prigodne riječi odgajateljica, ravnateljice vrtića Melite Muškardin i gošće Ljubice Nikolić iz Udruge umirovljenika Malog Lošinja, djeca su presjekla vrpcu i povela odrasle u razgledavanje.

Na današnji dan.....

24/8/1806

Utemeljena Općina Lošinj, u vrijeme francuske uprave, prvi načelnik Bernardo Capponi; od 1994. do 2006. ovaj dan se slavio kao Dan Grada Malog Lošinja

24/8/1883

U V. Lošinju rođen dr. Ivo Antončić, odvjetnik

24/8/1936

U Krasu (otok Krk) rođen akademik Petar Strčić, autor niza zapisa i organizator skupova o povijesti kvarnerskih otoka