Otoci.net

Sri17072019

Zadnje dodano:17.07.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština "Nerezinac" ukrasio lošinjsku rivu

"Nerezinac" ukrasio lošinjsku rivu

Brod "Nerezinac" tipa loger svečano je predstavljen uz Rivu lošinjskih kapetana u Malom Lošinju, gdje će služiti kao "Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja", a povremeno će i zaploviti na priredbama koje slave pomorske baštinu.

Stodvadesetak godina star brod, koji je ranije nosio ime "Dražica", na listi je zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH, a obnovljen je po uzoru na lošinjske logere s kraja XIX. stoljeća. U potpalublje je smješten multimedijalni centar u kojemu se "sudaraju" stari brodograđevni materijali i moderna informatička oprema. Svojevrsni ploveći muzej, projekt "Nerezinac" je "težak" oko tri milijuna kuna, od čega je 800 tisuća stiglo iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iz Ministarstva turizma RH, Primorsko-goranske županije, Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Lošinja. Nakon današnje svečanosti, "Nerezinac" će u ponedjeljak na posljednja "ušminkavanja" u lošinjski škver, odakle je sinoć dopremljen remorkerom, a u povratku bi trebao doploviti na vlastiti pogon.

Realizaciju ideje nisu dočekali u međuvremenu preminuli Kresencio Lekić i Karl-Heinz Pütz, pa je iz trojca koji je "gurao" projekt na svečanosti bio jedino Ferdinand Zorović. Osim njega, govore su još održali lošinjska gradonačelnica Ana Kučić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ministar turizma Gari Cappelli, direktor lošinjskog brodogradilišta Antoni Saganić i Robert Mohović uime Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre. U protokolu su još bili malološinjski župnik Robert Zubović, nastup Folklorne skupine "Manfrina", klape "Čikat" i glazbeni nastupi učenica OŠ Marija Martinolića - Dunja Kleva otpjevala je himnu Hrvatske, a zajedno su otpjevale županijsku svečanu pjesmu.

Uoči svečanosti, u obližnjem Muzeju Apoksiomena održana je završna konferencija hrvatsko-slovenskog projekta "Mala barka 2", preko kojeg je sufinancirana obnova logera. U projektu koji je trajao od listopada 2016. do ožujka ove godine, partneri su bili Primorsko-goranska županija s Turističkom zajednicom, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja iz Rijeke, udruga "Kuća o batani" iz Rovinja, Općina Izola s Turističkom zajednicom, Općina Piran i Pomorski muzej "Sergej Mašera" iz Pirana.

Na današnji dan.....

17/7/2004

Predsjednik Hrvatske Stipe Mesić posjetio Cres