Otoci.net

Pon20052019

Zadnje dodano:20.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Odavno ih nema, a njihove sudbine i dalje plijene pažnju

Odavno ih nema, a njihove sudbine i dalje plijene pažnju

Uzvraćajući poglede mladićima, kojih odavno nema na crnobijelim fotografijama, veliki je broj posjetitelja došao vidjeti izložbu posvećenu sudjelovanju otočana u I. svjetskom ratu, koju je u Lošinjskom muzeju priredio Renzo Rocconi, entuzijastični istraživač ovog segmenta povijesti otoka.

Krenuo je istražujući slučajeve zanimljivih ljudskih sudbina iz vlastite obitelji - a potomak je osorskih Rukonića - da bi potom prešao i na druga cresko-lošinjska mjesta, stvorivši veliku bazu podataka o otočanima koji su, prvenstveno u redovima austro-ugarske vojske, a u određenom broju i za interese Italije, sudjelovali u tzv. Velikom ratu od 1914. do 1918. godine. U drugoj polovici srpnja prošle godine, Rocconi je priredio izložbe u Nerezinama i Cresu, a ovom je prilikom izložena građa koja se tiče područja koje sada administrativno pripada Gradu Malom Lošinju - od Beleja do Ilovika. Autoru je nit vodilja apsurdnost rata kao situacije u kojoj se, vrlo često za interese nekoga drugoga, međusobno sučeljavaju i članovi obitelji i prijatelji.

Osim autora, pozdrave okupljenima na otvaranju uputili su ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić i zamjenik lošinjske gradonačelnice Anto Nedić. Izložba će ostati dostupna zainteresiranima do 21. ožujka.

Na današnji dan.....

20/5/2010

U Cresu umro dr. Ivo Margan (r. 1926.), ravnatelj bolnice Sušak, ministar zdravlja NR Hrvatske, potpredsjednik vlade SFR Jugoslavije, predsjednik Izvršnog odbora UNESCO-a (1985.-87.)