Otoci.net

Ned17112019

Zadnje dodano:16.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Katedra priprema objavu rada mlade profesorice

Katedra priprema objavu rada mlade profesorice

Prošireni diplomski rad prof. Giovanne Jerolimić iz Malog Lošinja, koji je obranila na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Puli 2017. godine, pod naslovom "Otoci Cres i Lošinj u doba francuske vlasti", trebao bi u ovoj godini biti tiskan kao sedamnaesti broj "Otočkog ljetopisa Cres-Lošinj".

Osim ovog naslova, prema zaključcima sa sjednice Upravnog odbora Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj, u pripremi su još dva naslova za Zavičajnu biblioteku. Jedan od njih je tiskanje diplomskog rada Mate Tentora (1882.-1956.) s bečkog sveučilišta iz 1908. godine "Der Čakavische Dialekt der Stadt Cres (Cherso) / Čakavsko narječje grada Cresa". Rad je pisan na njemačkom jeziku, a sada je u planu dvojezično izdanje - hrvatsko i njemačko.

Drugi naslov također bi bio dvojezični, hrvatsko-talijanski, kao novo izdanje teksta od stotinjak stranica "Lussinpiccolo" koji je 1943. godine u Bologni objavio prof. Francesco Pinelli koji je od 1938. do 1943. predavao u Pomorskoj školi u Malom Lošinju, a sadrži opservacije autora u vrijeme boravka na otoku.

Još su načelno u planu sudjelovanja u predstavljanjima šesnaestog broja "Otočkog ljetopisa Cres-Lošinj", ujedno petog sveska o pomorstvu Lošinja i Cresa, zatim prvog književnog djela prof. Tomislava Gospodnetića pod nazivom "Nevere" te autobiografije ak. Elsa Kuljanića "Život i znanost - uspomene akademika iz Stivana na otoku Cresu".

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!