Otoci.net

Uto21052019

Zadnje dodano:21.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Priredba na tragu one iz 1978. godine

Priredba na tragu one iz 1978. godine

U Nerezinama je proslavljena četrdeseta godišnjica otvaranja školske zgrade koju područna osnovna škola i danas koristi, a u sklopu svečanosti postavljena je spomen-ploča Valentinu Žukliću, učitelju rodom iz Nerezina.

U priredbi ispred ulaza u školsku zgradu sudjelovala je sekcija "Mali čakavčići" Osnovne škole Marija Martinolića iz Malog Lošinja, u sklopu koje djeluje nerezinska područna škola, zatim su i sami učenici područne škole - njih jedanaestoro - imali pjevački nastup, a narodni ples "Milo drago" zaplesala su djeca iz Folklornog društva "Studenac". Program je vodila Vesna Ukalović, učiteljica u područnoj školi, a pozdravne su govore održali ravnateljica Osnovne škole Olivela Franko, predsjednik Gradskog vijeća Elvis Živković, primorsko-goranska dožupanica Marina Medarić. Publicist Julijano Sokolić govorio je o okolnostima, procesu gradnje i otvaranju škole 1978. godine, u čemu je sudjelovao kao predsjednik Mjesne zajednice i odbora za proslavu.

Potom su Julijano Sokolić i Marina Medarić otkrili spomen-ploču postavljenu uz ulazna vrata, u sjećanje na Valentina Žuklića (1899.-1960.), učitelja i etnologa, koji je samo kratko radio u rodnom mjestu, 1919/20. godine, a potom ga je talijanska okupacijska vlast prognala, te je ostatak radnog vijeka proveo u školama u drugim krajevima Hrvatske. Područna škola u Nerezinama nosila je njegovo ime do 1996. godine, dok zakonski nije onemogućeno da područne škole imaju imena različita od onih imena matičnih škola.

Drugi dio programa održan je u školskom hodniku - ondje je postavljena izložba o Žukliću, zatim fotografije, dokumenti i novinski članci o otvaranju školske zgrade 1978. godine, te popis učenika i razredne fotografije nastale od 1978. do danas. Prikazan je devetominutni filmski zapis, koji je prilikom otvaranja školske zgrade 1978. filmskom kamerom bez tona načinio Anton Vunić, a koji je nedavno digitalizirao i time pripremio za prikazivanje na suvremenim uređajima. Za brojne posjetitelje ovo je bio najzanimljiviji trenutak svečanosti - od okupljenih, oni stariji su na snimci prepoznavali sebe, članove svojih obitelji i druge suvremenike, a djeca su sa zanimanjem gledala kako su prije četrdeset godina izgledale Nerezine i ovdašnji stanovnici.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!