Otoci.net

Uto21052019

Zadnje dodano:21.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Cresani krenuli u potragu za precima vojnicima

Cresani krenuli u potragu za precima vojnicima

Nakon Nerezina, i u Cresu je otvorena izložba o sudjelovanju stanovnika s cresko-lošinjskog otočja u I. svjetskom ratu.

Autor Renzo Rocconi, porijeklom Rukonić iz Osora, u ovom se dijelu pozabavio sudbinama stanovnika otočnih mjesta koja nisu obrađena nerezinskom izložbom, dakle Cresom s okolicom, Gerbinom, Tramuntanom, te Malim i Velim Lošinjem, Unijama, Suskom i Ilovikom. Na otvaranju, osim autora pozdravnu riječ uputio je Daniele Surdić, uime Zajednice Talijana Cresa, koja je u prizemlju zgrade na Trgu Frane Petrića ugostila izložbu.

Nakon što su pogledali izložene portrete starih vojnika, koji su otočnu svakodnevicu morali (u manje slučajeva: željeli) napustiti kako bi se borili za tuđe kraljeve i careve - austrijsko-ugarskog ili talijanskog - posjetitelji otvaranja izložbe prionuli su na iščitivanje popisa poginulih, ranjenih zarobljenih i odlikovanih otočana, traživši imena svojih predaka.

Rocconijev je plan da nakon nerezinske i creske izložbe (ostaje otvorena do 22. rujna) objavi knjigu o ovoj temi, a dotad će se sigurno svojim sjećanjima, dokumentima i fotografijama javiti i drugi otočani koji žele očuvati spomen na članove svojih obitelji.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!