Otoci.net

Sri23012019

Zadnje dodano:22.01.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Avelina Damijanjević predstavila novu knjigu i u svojoj školi

Avelina Damijanjević predstavila novu knjigu i u svojoj školi

Četiri mjeseca nakon predstavljanja u Malom Lošinju, i publici u Cresu predstavljena je četvrta knjiga otočne dijalektalne pjesnikinje Aveline Damijanjević, "Del do mene".

U predvorju Osnovne škole Frane Petrića, koju je i pjesnikinja pohađala, autorica je čitala svoje pjesme, ali i prozu kojom se intenzivnije bavi tek u posljednje vrijeme - sve u idiomu rodnog Podola, sela na Gerbinu, zapadnom dijelu otoka Cresa - uključivši i tekst u standardnom hrvatsku jeziku svoje kćeri Marijane Kovačić. Uime jednog od nakladnika, Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj, dr. Julijano Sokolić je istaknuo da je o Avelini Damijanjević prvi pisao prof. Tomislav Gospodnetić u tadašnjem "Otočkom vjesniku", predvidjevši joj važan opus, te da osobitu vrijednost njenog djela predstavlja bogatstvo leksika. Osvrt na pjesme i prozu dala je prof. Mirjana Čović, a Ksenija Čulina iz izdavačke kuće "Glosa" ustvrdila je da autorica širi dobrotu i ljubav oko sebe, pa su i nakon objavljivanja knjige ostale u kontaktu, što nije toliko čest slučaj u ovom poslu.

Još su pozdravne riječi uputili Josip Pope, ravnatelj OŠ Frane Petrića, te creski gradonačelnik Kristijan Jurjako. Pjesmom je sudjelovala creska muška klapa "Burin", a sviranjem meha Drago Draguzet iz Barbana.

Na današnji dan.....

23/1/1968

U Italiji umro dr. Bernardino Rizzi (r. 1891. u Cresu), franjevac i glazbenik