Otoci.net

Uto19022019

Zadnje dodano:18.02.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Klub pomoraca i dalje želi aleju kapetana

Klub pomoraca i dalje želi aleju kapetana

Izrada svojevrsne aleje kapetana, odnosno postavljanja spomen-ploča slavnim lošinjskim kapetanima, brodograditeljima i brodovlasnicima u luci Malog Lošinja, bila je jedna od važnijih tema redovne skupštine Kluba pomoraca Lošinja, koji odnedavno koristi prostor na adresi Bočac 2.

Ideja proizašla iz ove udruge predviđa postavljanje ploča na 26 postojećih kamenih ormarića duž obala lošinjske luke, koje bi pridonijele održavanju sjećanja na velikane lošinjskog pomorstva - najvećim dijelom kapetana, te brodograditelja i brodovlasnika, pretežno iz XVIII. i XIX. stoljeća. Na sjednici je podršku ideji dala i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić, kazavši da je potrebno osigurati 300 tisuća kuna za pripremu projekta, te da aleju treba razraditi kroz multimedijalne sadržaje.

U planu rada za započetu godinu, predsjednik kluba Robert Marušić naveo je i postavljanje spomen-ploče u uvali Sv. Martin, za u havariji stradale srednjoškolce iz 1962. godine, zatim organizaciju veslačke regate pasara, novi broj lista "Pomorac", proslavu blagdana sv. Nikole, te priređivanje predavanja i radionica.

Na sjednici je još bilo govora o izdavačkoj djelatnosti, jedriličarskoj baštini i međunarodnoj turističkoj promociji lošinjskog pomorstva.

Na današnji dan.....

19/2/1961

Utemeljeno Turističko društvo u Martinšćici

19/2/1974

U brodogradilištu Lošinj izvršeno prvo dokiranje, broda "Buga"

19/2/1994

Ženska klapa "Teha" utemeljena u Cresu