Otoci.net

Čet21032019

Zadnje dodano:20.03.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Novi pisani spomenik Podolu i ljubavi

Novi pisani spomenik Podolu i ljubavi

Četvrta knjiga Aveline Damijanjević, "Del do mene", predstavljena je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju.

Od prve tri, počevši od "Podolske lune marcene", ova se knjiga razlikuje prema tome što je podjednako zastupljena poezija i proza, no uvijek u idiomu autoričinog rodnog Podola, sela na Gerbinu, zapadnom dijelu otoka Cresa. U stihovima i rečenicama melodične cekavice Avelina Damijanjević povela je čitatelje u već gotovo posve iščezli svijet creskoga sela, ljubavlju povezujući jedinstvenu otočnu prirodu, težak život starih otočana, prisjećanja na ljude kojih više nema i one koji danas čine njezinu svakodnevicu.

Predstavljajući udruge u čijoj je nakladi knjiga objavljena, prof. Tomislav Gospodnetić iz lošinjskog ogranka Matice hrvatske, odnosno dr. Julijano Sokolić iz Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj naglasili su velik doprinos Aveline Damijanjević u očuvanju podolskog idioma, podsjetivši na njezin dosadašnji literarni rad, afirmiran i kroz nastupe creske ženske klape "Teha".

Predgovor knjizi dala je prof. Mirjana Čović, akcentuaciju pjesmama načinio je Bernard Balon, a knjiga je zaključena besedarom - rječnikom koji će i onima koji ne vladaju dijalektom omogućiti razumijevanje sadržaja. Avelina Damijanjević nije jedina autorica knjige; uključila je ovdje i tekst svoje kćeri Marijane Kovačić posvećen noni, pisan standardnim hrvatskim jezikom.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!