Pet20042018

Zadnje dodano:20.04.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština "Putujuća otočka škrinjica" u Vrsaru, Veprincu, Ozlju i Poljanskom Lugu

"Putujuća otočka škrinjica" u Vrsaru, Veprincu, Ozlju i Poljanskom Lugu

Kao dio projekta "Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi", građa i rad Lošinjskog muzeja predstavljeni su osnovcima u Vrsaru, Veprincu, Ozlju, te u Poljanskom Lugu kraj Vrbovca.

Pod nazivom "Tko se boji muzeja još – putujuća otočka škrinjica", program Lošinjskog muzeja izabran je kao jedan od četiri u kategoriji kulturne baštine, za koju se prijavilo 49 predlagača - još su prihvaćeni Tehnički muzej iz Zagreba, Arheološki muzej iz Zadra i Kurziv - platforma za pitanja kulture, medija i društva. "Ruksak kulture" pokrenula su ministarstva kulture, odnosno znanosti, obrazovanja i sporta Vlade RH.

Martinela Dragičević i Marijana Dlačić, kustosice Lošinjskog muzeja, učenicima su govorile, uz interaktivnu prezentaciju, o trima lokacijama ustanove - Arheološkoj zbirci u Osoru, palači "Fritzi" u Malom Lošinju i Kuli u Velom Lošinju, zatim o svojem poslu, a potom i o muzejskim predmetima, čije su replike pokazane i uživo. U završnom dijelu, djeca su na likovnoj radionici dala svoje interpretacije muzejskih eksponata.

Na današnji dan.....

20/4/1674

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20/4/1945

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20/4/1979

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20/4/1982

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20/4/1983

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić