Otoci.net

Sub20102018

Zadnje dodano:19.10.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Maslinarstvo na "starinski" način

Maslinarstvo na "starinski" način

U Torću, tradicionalnom mlinu za masline u Ćunskom, nastavljen je običaj, obnovljen prije nekoliko godina - na "starinski" je način približno 120 kg pretvoreno u vrhunsko ulje.

Osim proizvodnog, gospodarskog dijela, događaj je imao i šire značenje - organizatori su subotu proglasili Danom otvorenih vrata u Torću, pa su tako i posjetitelji dobili priliku raditi ovaj posao, a potom i degustirati razna maslinova ulja. Ubrane masline najprije su bačene pod mlinski kamen, koji je potom ručno okretan pomoću drvene konstrukcije, a na taj način dobivena smjesa stavljena je u "športe" i potom u mehaničku prešu, čime se dobiva ekstra djevičansko maslinovo ulje. I ostatak je iskoristiv, također prolazi kroz prešu, ali ovaj put uz korištenje tople vode, što daje nešto slabije rezultate u kvaliteti ulja.

Torać u Ćunskom otvoren je krajem XIX. stoljeća, vjerojatno 1897. godine, te je korišten narednih šezdesetak godina, dok maslinari iz ovog kraja nisu počeli odvoziti ubrane plodove u suvremenije pogone.

Na današnji dan.....

20/10/1908

U brodogradilištu blizu Monfalconea, osnivača Lošinjana Alberta i Callista Cosulicha, porinut parobrod "Trieste"