Otoci.net

Sub20102018

Zadnje dodano:19.10.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Čitaonice su bile žarišta hrvatske riječi na otoku

Čitaonice su bile žarišta hrvatske riječi na otoku

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju otvorena je izložba povodom visokih godišnjica hrvatskih čitaonica na lošinjskom području.

Iz govora ravnateljice Armide Vlašić i publicista Julijana Sokolića, te s postavljenih panoa, posjetitelji su mogli doznati podatke o odjecima čitaoničkog pokreta, kao instrumentu hrvatskog narodnog preporoda na ovom području.

Tako je, kao prva takva u Istri nakon one u Kastvu, a prva na kvarnerskim otocima, 1867. godine otvorena Hrvatska čitaonica u Velom Lošinju. U Malom Lošinju, Hrvatska čitaonica utemeljena je 1887. godine, u Nerezinama 1896., a u Ćunskom i Unijama 1897. godine.

U prostorima čitaonica, osim temeljne djelatnosti, održavane su i scensko-glazbene probe i priredbe, zabave i sastanci, a nakon raspada Austro-ugarske monarhije i dolaska talijanske okupacijske vlasti, njihovo djelovanje bilo je onemogućeno, a danas tradiciju tadašnjih čitaonica baštini Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj sa svojim podružnicama u manjim mjestima. Tako će i ova izložba, nakon Malog Lošinja, biti preseljena u područne knjižnice.

Na današnji dan.....

20/10/1908

U brodogradilištu blizu Monfalconea, osnivača Lošinjana Alberta i Callista Cosulicha, porinut parobrod "Trieste"