Otoci.net

Sri18072018

Zadnje dodano:18.07.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština "Skriveni" suautor svjetskih jedriličarskih uspjeha

"Skriveni" suautor svjetskih jedriličarskih uspjeha

U palači "Fritzi" u Malom Lošinju otvorena je izložba "Mario Tarabocchia", čija je tema djelo rođenog Lošinjana, dizajnera (sportskih) brodova.

Izloženi su nacrti brodova (restaurirani u Odjelu za restauraciju i konzervaciju Državnog arhiva u Rijeci) na kojima je Tarabocchia radio u američkoj tvrtki "Sparkman & Stephens", često skriven iza imena tvrtke ili glavnog dizajnera. To je i razlog zašto se podaci o Tarabocchiji teško pronalaze, iako ima zasluge za višekratno osvajanje "America's Cupa", najprestižnijeg svjetskog jedriličarskog natjecanja. Tako su u rasponu od 1964. do 1980. godine na ovoj regati pobjeđivale posade jedrilica "Constellation" (1964. godine), "Intrepid" (1967. i 1970.), "Courageous" (1974. i 1977.), te "Freedom" (1980.), redom crtane na radnim stolovima Tarabocchije i suradnika. Osim nacrta, na zidovima galerije "Fritzi" još su tekstovi i fotografije.

Rođen 1919. godine u Malom Lošinju, u rodnom je mjestu nakon završene pomorske škole radio u obiteljskom brodogradilištu i kao predavač u samoj školi, do odlaska u Italiju, a nedugo potom u Ameriku.

O pripremi izložbe govorila je njena autorica Marijana Dlačić, kustosica Lošinjskog muzeja, navodeći brojne suradnike, prvenstveno publicista Julijana Sokolića koji je muzeju donirao 28 Tarabocchinijih nacrta i time dao zamah istraživanju ove teme. Informacije su pružile dizajnerove rođakinje Giannina Grego i Liliana Tarabocchia, te Arlen Abramić. U samom postavljanju izložbe sudjelovao je cijeli muzejski kolektiv, te Anton Horvatović i Maja Radešić, koji su za ovu priliku ocrtali zidove galerije pobjedničkim jedrilicama. Lošinjski jedriličar Vedran Kabalin ustupio je za ovu priliku 8-metarsko jedro.

Izložba, popraćena katalogom i uklopljena u rujan u kojemu Lošinj slavi različite smjerove svoje po(d)morske baštine, ostat će otvorena do 4. studenog.

Na današnji dan.....

18/7/1991

U Cresu otvorena marina s 460 vezova