Otoci.net

Sri18072018

Zadnje dodano:18.07.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Čime se proslavio Mario Tarabocchia?

Čime se proslavio Mario Tarabocchia?

Dizajneru (sportskih) brodova rodom iz Malog Lošinja posvećena je izložba "Mario Tarabocchia", koja će biti otvorena u utorak u 19 sati u palači "Fritzi", sjedištu Lošinjskog muzeja.

Zaposlen u američkoj tvrtki "Sparkman & Stephens", Tarabocchia je izradio nacrte iz kojih su proizašle jedrilice na kojima je ukupno šest puta osvojen "America's Cup", najprestižnije svjetsko jedriličarsko natjecanje.

Tarabocchia je rođen u Malom Lošinju 1919. godine, ovdje je završio U rodnom je mjestu završio srednju pomorsku školu, u kojoj je nakon II. svjetskog rata dvije godine i predavao tehničko crtanje i nacrtnu geometriju. U međuvremenu je radio u obiteljskom brodogradilištu na Škveriću. Po odlasku s Lošinja, najprije nakratko u Italiju, a potom u SAD, zaposlio se u brodogradilištu "Scopinich", vlasnika lošinjskog iseljenika, a od 1960. je bio u tvrtki "Sparkman & Stephens". Umro je 1998. godine u New Yorku.

Zainteresirani će moći pogledati izložbu do 4. studenog. Autorica izložbe je Marijana Dlačić, a nacrti jedrilica restaurirani su u Odjelu za restauraciju i konzervaciju Državnog arhiva u Rijeci.

Na današnji dan.....

18/7/1991

U Cresu otvorena marina s 460 vezova