Otoci.net

Sri18072018

Zadnje dodano:18.07.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Jedrenjaci i parobrodi u Apoksiomenovom domu

Jedrenjaci i parobrodi u Apoksiomenovom domu

Panoi s preslikama tempera na lesonitu i ulja na platnu, radova Aldine Burić, s motivima brodova koji su proslavili lošinjsko pomorstvo i brodogradnju, izloženi su u predvorju Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju.

Uz popratne tekstove, u kojima je ukratko opisan značaj pojedinog prikazanog broda ili tipa broda, odnosno važnost pojedinog pomorca koji je plovio na određenom brodu, predstavljena su 23 broda, s tim da je dodana i karta s prikazom važnih putovanja lošinjskih pomoraca iz doba jedrenjaka, a koju su izradili učenici lošinjske Srednje škole.

Aldini Burić slikanje je od oca naslijeđen hobi kojim dopunjuje profesionalnu aktivnost također vezanu za more i pomorstvo - profesorica je pomorskih predmeta u Srednjoj školi Ambroza Haračića. "Izdvajam sliku parobroda 'Flink', navodno izgrađenog od ostatka materijala, nakon što je u Martinolićevom brodogradilištu izgrađen prvi čelični jedrenjak. O prvom lošinjskom parobrodu mnogo se govorilo u mojoj obitelji", kaže autorica slika, ističući još i sliku jedrenjaka "Ferdinando V, Re d'Ungheria", koji je 1834. godine pod vodstvom Petra Jakova Leve obišao rt Horn.

Izložba je postavljena u sklopu rujanskog festivala "Lošinjskim jedrima oko svijeta", a jedan je od rijetkih događaja pripuštenih u gotovo ekskluzivni Apoksiomenov izložbeni prostor.

Na današnji dan.....

18/7/1991

U Cresu otvorena marina s 460 vezova