Otoci.net

Sri18072018

Zadnje dodano:18.07.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Ispričana priča o počecima nerezinskog turizma

Ispričana priča o počecima nerezinskog turizma

Na blagdan sv. Marije Magdalene, koji u Nerezinama ima posebno značenje, otvorena je izložba o povijesti turizma u ovom mjestu, povodom 60. godišnjice utemeljenja Turističkog društva Nerezine.

U prostoriji iznad poštanskog ureda na Studencu, izložene su fotografije, tekstovi, ugostiteljsko posuđe, razglednice, knjižice, plakati, suveniri, bilješke i drugi dokumenti vremena, kojima su posjetitelji vraćeni u (ne samo turističku) povijest ovog otočnog mjesta.

Da sve ne bi ostalo na izložbi - koja će se moći pogledati u večernjim satima do 15. kolovoza, a možda i dulje - pripremljena je i knjižica koja na 76 stranica opisuje razvoj nerezinskog turizma, od turističkog posjeta sveučilišnog profesora Adolpha Grubea ljeta 1861. godine, preko ispričanih priča o novom početku turizma pedesetih godina, pa do aktualnog trenutka turizma u Nerezinama - hotelima, kampovima, turističkim naseljima, apartmanima. Iz perspektive današnjeg lova na turistički komfor, zanimljivo je čitati o skromnim uvjetima putovanja i boravka, ali i o danas teško zamislivim zgodama. Knjižica je bogato opremljena fotografijama i tabličnim prikazima, a tekst je preveden i na engleski, s tim da sadrži i nekoliko priloga na talijanskom jeziku.

Autorica postava izložbe je Irena Dlaka, a na otvaranju su govorili predsjednik lošinjskog Gradskog vijeća i Zavičajnog društva "Sv. Frane Nerezine - New York 1898" Elvis Živković, autori teksta knjižice Julijano Sokolić i Flavia Zorović, te Biserka Regvat iz Turističke zajednice Lošinja.

Od deset članova inicijativnog odbora Turističkog društva Nerezine iz 1957. godine, živi su još Anton Beričević i Marijan Saganić. Beričeviću je na otvaranju izložbe uručena zahvalnica, a Saganiću će naknadno.

U nastavku subotnje večeri, na Studencu je nastupilo Folklorno društvo "Studenac", te lošinjska klapa "Čikat".

Na današnji dan.....

18/7/1991

U Cresu otvorena marina s 460 vezova