Otoci.net

Sri18072018

Zadnje dodano:18.07.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Otok Cres u svim svojim oblicima i nazivima

Otok Cres u svim svojim oblicima i nazivima

Nakon prošlogodišnje izložbe starih creskih kartulina, ove godine dr. Damir Kovač Cresanima i gostima izložio je kolekciju zemljopisnih karata na kojima je prikazan otok Cres.

U prostoru palače Arsan, sjedišta Creskog muzeja, izloženo je 38 karata nastalih u rasponu od XVI. do kraja XIX. stoljeća. Zanimljivo je vidjeti kako su u pojedinim sredinama, a izložene su karte nacrtane u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, itd., te u pojedinim razdobljima, varirali prikazi oblika sjevernojadranskih krajeva, da bi na najnovijima od izloženih karata cijelo područje "dobilo" nama poznat izgled. U tom smislu naročito je zanimljivo da je na nekima od karata sjeverni dio otoka Cresa prikazan kao odvojen otok - Perosina insula (Otok Porozina). Osim prikaza oblika i položaja naselja, zanimljivo je pročitati nazive zemljopisnih pojmova. Tako je Cres zabilježen kao Crepsa, Crixa, Crexa, zatim Absorus, Apsyrtides, Opsara (zajedno s Lošinjem, kao Osor), Cherso, Kerssy, Kerscher, Cripsa, Chersoro, Chersol, Cerzo, Cres. Izloženo je i pet veduta - prikaz grada Osora pravo je umjetničko djelo.

Na otvaranju izložbe, popraćenom nastupom creske muške klape "Burin", osim kolekcionara dr. Kovača (ljetnog stanovnika Cresa) govorila je i autorica izložbe Jelena Dunato, te gradonačelnik Kristijan Jurjako. Još su u izradi izložbe i popratne knjige sudjelovali prof.dr. Mirela Slukan Altić, Josip Strmečki i Hrvoje Đukez. Zainteresirani će moći pogledati izložbu do 20. kolovoza.

Na današnji dan.....

18/7/1991

U Cresu otvorena marina s 460 vezova