"Oproštaj Rebeke od oca" na restauraciji

Prazan okvir čeka završetak restauracije / foto: B. Purić
Prazan okvir čeka završetak restauracije / foto: B. Purić
Ovih je dana u Lošinjskom muzeju upadljiv prazan veliki okvir na zidu glavne dvorane u kojoj je izložena zbirka djela starih majstora "Piperata".

Na restauraciji je slika "Oproštaj Rebeke od oca", prikaz biblijske teme, ulje na platnu koje je 1715., 1716. ili 1717. naslikao napuljski barokni slikar Francesco Solimena. Kako nam je kazala ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić, na površini ove 141 x 197 cm velike slike nataložena je nečistoća, a u vidu tamnih mrlja su, ispod dotrajalog laka, alterirani retuši i starije nečistoće. Problemi su nastali nakon restauracije 1997. godine. "Zbog neadekvatne izvedbe tijekom posljednje intervencije na umjetnini, stvorili su se novi krakeliri cijelom površinom slikanog sloja, a većina kitane površine počela se odizati i pucati. Vidljivo je mnoštvo otpalih krakelira i sitnih gubitaka boje, razasutih na cijeloj površini slike", navodi ravnateljica.

Novu restauraciju rade studio Marka i Lare Tišljar iz Pule, završetak posla u planu je za listopad ili studeni, a ovaj zahvat stoji 60 tisuća kuna, pri čemu po trećinu iznosa daju Ministarstvo kulture i Grad Mali Lošinj, 15 tisuća sam Muzej, a ostatak Primorsko-goranska županija.

Slika je u posjedu Lošinjskog muzeja, kao dio zbirke kolekcionara Giuseppea Piperate (Mali Lošinj, 1883. - Sondrio, 1976.), koja je od 1998. stalno izložena u matičnom objektu Lošinjskog muzeja, palači "Fritzi", a sastoji se uglavnom od djela talijanskih baroknih i rokoko slikara nastalih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća.