Otoci.net

Sri18072018

Zadnje dodano:18.07.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Od glave rimskog cara do turističkih plakata

Od glave rimskog cara do turističkih plakata

U matičnoj zgradi Lošinjskog muzeja, palači "Fritzi" u Malom Lošinju, otvorena je izložba povodom desete godišnjice osamostaljenja te ustanove, koja je do tada radila u sklopu Pučkog otvorenog učilišta.

Pod nazivom "Iza zidova Lošinjskog muzeja" predstavljeni su muzejski odjeli, sa zanimljivim eksponatima od kojih većinu inače nije moguće vidjeti u trima izložbenim prostorima ustanove - Arheološkoj zbirci u Osoru, palači "Fritzi" u Malom Lošinju i Kuli u Velom Lošinju.

Na otvaranju su govorile muzejske kustosice i potpisnice izložbe - Zrinka Ettinger Starčić o Arheološkoj zbirci Osor, Marijana Dlačić o Kulturno-povijesnom i Etnografskom odjelu, a Martinela Dragičević o Odjelu umjetničkih zbirki. Ujedno i u ulozi ravnateljice ustanove, Ettinger Starčić istaknula je da je ovo 101. vlastita izložba u deset godina samostalnog rada Lošinjskog muzeja, što je brojka kojom se i afirmiranije hrvatske muzejske ustanove ne mogu pohvaliti, a pritom je objavljeno i devetnaest knjiga. U pripremi je i dvadeseta - monografija Lošinjskog muzeja koja će najvjerojatnije biti predstavljena u studenom.

Na jednom mjestu, veliki broj posjetitelja otvaranja izložbe, mogao je vidjeti važne arheološke nalaze poput više od dvije tisuća godina stare portretne glave rimskog cara Oktavijana i gotovo 1500 godina starog "Creda", u kamen uklesanog teksta koji su onodobni kršćani kazivali uoči krštenja, ali i predmete iz novije prošlosti, poput turističkih i koncertnih plakata iz osamdesetih godina. Ova izložba ostat će otvorena do 31. kolovoza.

Na današnji dan.....

18/7/1991

U Cresu otvorena marina s 460 vezova