Bratovštine sjevera Cresa, svojevrsne preteče mjesnih odbora

Imenik članova bratovštine u Predošćici / foto: B. Purić
Imenik članova bratovštine u Predošćici / foto: B. Purić
U Creskom muzeju otvorena je izložba o bratovštinama sjevernog dijela otoka Cresa - Belom, Dragozetićima i Predošćici, autorice Marijane Dlačić.

Izložba je nastavak autoričinih istraživanja za izložbu u Lošinjskom muzeju, u kojemu je zaposlena, a gdje je tematizirala povijest bratovština nekadašnje osorske komune, odnosno današnjeg područja uprave Grada Malog Lošinja. "Bratovštine su udruge vjernika laika, koji su se okupljali oko crkve, ali i međusobno pomagali, najviše prilikom pogreba i misa za pokojnike. S vremenom su ljudi počeli posmrtno ostavljati svoju imovinu bratovštinu, koje su tako postajale svojevrsne socijalne imovine, a imale su i ulogu današnjih mjesnih odbora", kazala je Marijana Dlačić na otvaranju.

Osim tri glavne bratovštine, u Belom, Dragozetićima i Predošćici, postojale su i neke manje, a procvat ovog načina organiziranja bio je u XVII. stoljeću. Izložba je podijeljena na dva dijela, o bratovštinama općenito i o pojedinim bratovštinama na sjeveru Cresa. Uz autoricu, koja je na otvaranju izložbe prvenstveno zahvalila Đaninu Sučiću-Mornariću, Jasminki Ćus-Rukonić i nedavno preminulom mons. Josipu Banderi, govorila je ravnateljica Creskog muzeja Jelena Dunato i povjesničar dr. Franjo Velčić, vikar Krčke biskupije, koji je iznio niz detalja o bratovštinama (brašćinama) na kvarnerskim otocima, pa i šire.