"Marina" i Silba vole se trajno

Ovako su izgledali glazbeni dočeci Marine na Silbi
Ovako su izgledali glazbeni dočeci Marine na Silbi
Proteklu subotu i nedjelju održana je na Silbi proslava osamdesetog rođendana broda "Marina", koji je ostao u trajnom sjećanju ovdašnjih žitelja, budući da je od 1978. do 2005. godine povezivao ovaj otok sa Zadrom, Lošinjem, Pulom i Venecijom.

Sve je proteklo u izvrsnoj organizaciji Mjesnog odbora Silba, kojeg je predstavljala Matilda Sindičić, i obitelji Hawlina iz Slovenije, čije tri generacije odavno posjećuju ovaj lijepi najsjeverniji otok Zadarske županije. Mala ekipa s Lošinja, na čelu s brodovlasnikom "Marine" Dubravkom Kušetom, pridružila se slavlju koje se u dva dana održalo na dvije različite lokacije pod geslom "Naša draga nezaboravna Marina". Najprije je u subotu na Žaliću, gdje je "Marina" pristajala 27 godina zaredom, održana prezentacija knjige Julijana Sokolića: "Marina – priča o brodu" i to za hrvatsko, englesko i talijansko izdanje. Kako se istovremeno na pristaništu odvijala kulturno-turistička manifestacija "Brod knjižara - brod kulture", predstavljanju se pridružio i prijatelj Lošinja, pjesnik Enes Kišević deklamacijom "Molitve lošinjskog mornara". Onda su članovi glazbene obitelji Hawlina nastavili svirkom duboko u noć ne isputivši, naravno, iz programa ni čuvenu pjesmu "Marina, Marina...", kojom su godinama dočekivali brod na ovom pristanu.

Drugi dan je manifestacija nastavljena u mirnom ozračju ugostiteljskog objekta "Mik" gdje je već bila postavljena prigodna izložba fotografija Petera Hawline uz odvijanje dijaprojekcije iz bogate i sačuvane kolekcije. Uz predstavljanje i potpisivanje knjiga, to je bila i prigoda za obnavljanje uspomena na "Marinu", brod s dušom, koji je toliko značio ovom otoku i njegovim stanovnicima. Stoga je predloženo da obitelj Hawlina jednom nastupi i na sadašnjem botelu "Marina" u Rijeci, na čiji će koncert biti pozvani svi Silbenjani i njihovi prijatelji koji borave u ovom gradu i okolici.