Na Lošinju mise zadušnice za mons. Stefanija

U Pordenoneu je preminuo Cornelio Stefani, svećenik rodom iz Velog Lošinja, organizator prikupljanja humanitarne pomoći za Hrvatsku u vrijeme Domovinskog rata, te prikupljanja sredstava za obnovu i opremanje sakralnih objekata na Lošinju.

Rođen je 19. ožujka 1924. u veloselskoj obitelji Steffich (Štefić), a školovao se u rodnom mjestu i u Zadru.

Nakon II. svjetskog rata odlazi u Italiju, te je zaređen lipnja 1948. godine u Pordenoneu. Nakon sedam godina službe odlazi u Ameriku, te je osamnaest godina bio u biskupiji Spokane u saveznoj državi Washington. Povratkom u Italiju, svoje je djelovanje usmjerio na dobrotvorni rad, te je 1982. godine ustanovio Dom za starije i nemoćne svećenike "Casa Betania" u Pordenoneu.

Za napada na Hrvatsku početkom devedesetih godina, organizirao je prikupljanje humanitarne pomoći za Hrvatsku, te se angažirao na obnovi župne crkve u Velom Lošinju, crkve sv. Nikole u Malom Lošinju i pastoralnog centra u Artatorama. Ova djela prepoznao je 1999. godine Grad Mali Lošinj proglasivši ga počasnim građaninom.

Mons. Stefani preminuo je 3. rujna, a dva dana kasnije održan je posljednji ispraćaj na pordenonskom groblju Rorai Grande, u prisustvu doskorašnjeg krčkog biskupa Valtera Župana, župnika Velog Lošinja Luke Paljevića, sadašnjeg i bivšeg župnika Malog Lošinja, Ivana Brnića i Antona Bozanića, te drugih svećenika s područja Krčke biskupije i Biskupije Concordia-Pordenone.

Na lošinjskom području, mise zadušnice za mons. Stefanija održat će se u srijedu u 18 sati u Pastoralnom centru sv. Leopolda Mandića, u župnoj crkvi Malog Lošinja u četvrtak u 19, te u crkvi sv. Nikole u Malom Lošinju u subotu u 18.30 sati.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić