Ned25082019

Zadnje dodano:24.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Arheološka izložba u sklopu Festivala Francuske

Arheološka izložba u sklopu Festivala Francuske

Arheološka izložba nastala u suradnji hrvatskih i francuskih, pa i talijanskih i albanskih stručnjaka, otvorena je u palači Fritzi, sjedištu Lošinjskog muzeja...

Pod nazivom "Aquileia - Salona - Apollonia: Putevima Jadrana od II. stoljeća pr. Krista do početaka Srednjeg vijeka" do 5. srpnja bit će izloženi arheološki nalazi, kao i zemljopisne karte i prikazi vjerojatnih ondašnjih izgleda pojedinih objekata. Od krajnjeg sjevernog Jadrana do krajnjeg juga istočne jadranske obale, današnja hrvatska obala, bila je od davnina dio pomorskih puteva i time postala bogat izvor arheološke građe.

Glavni autori izložbe su Morana Čaušević-Bully i Francis Tassaux, a surađivali su Zrinka Ettinger Starčić iz Lošinjskog muzeja, te stručno osoblje Arheološkog muzeja u Zagrebu. Uz navedene, na svečanom otvaranju, govorili su i veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz, ravnateljica zagrebačkog Arheološkog muzeja Jacqueline Balen, lošinjski gradonačelnik Gari Cappelli, pomoćnica ministra kulture RH Vesna Jurić Bulatović, te Stéphane Gioanni, direktor srednjovjekovnih studija Francuske škole u Rimu.

Izložba je i dio multidisciplinarnog Festivala Francuske u Hrvatskoj, niza događaja u rasponu od svibnja do rujna ove godine.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!