Otoci.net

Čet21112019

Zadnje dodano:21.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Otkriti antički Osor bez kopanja

Otkriti antički Osor bez kopanja

Ono što se iz daljine čini kao košnja zelene površine, zapravo je tehnički napredno arheološko istraživanje, od kojeg se očekuje otkriće temelja zgrada antičkog Osora...

Dvodnevna istraživanja, u suradnji s Lošinjskim muzejem, obavlja ekipa Instituta "Ludwig Boltzmann" iz Beča, koji se bavi arheološkim prospekcijama i virtualnom arheologijom.

"Sami razvijamo hardver i softver, a istraživanja provodimo radarskim sustavom. Na ovom području već smo radili zračnu arheologiju - laserko skeniranje Palacola, Sv. Petra kraj Ilovika. Iz aviona možemo skenirati do 10 metara u dubinu, a potom kartiramo reljef i strukture u moru. Na tlu, vozimo motorizirani georadar s GPS-om i dvanaest sondi, od kojih šest prima, a šest odašilje signal. To pretvaramo u digitalnu sliku, a zatim je softverski obrađujemo. Tako dobivamo 3D-blok informacija, do tri metra u dubinu", kazala nam je Nives Doneus uime ovog austrijskog instituta.

Predmet istraživanja je parcela smještena između posljednjih osorskih kuća i ulaza u mjesno groblje, veličine 6500 kvadratnih metara, na kojoj nema građevina, no moguće je da će ih ima - ispod zemlje. Do početka šezdesetih godina, ova se površina koristila za poljoprivredu, kaže nam aktualni vlasnik Roberto Polonio, čiji su preci na ovom plodnom tlu uzgajali lozu, pšenicu, krumpir, grašak, a na kraju djetelinu.

"Ovdje još nisu rađena nikakva istraživanja, ali jasno je da je ovaj prostor pripadao rimskom gradu Osoru. Za očekivati je da ćemo otkriti građevine iz rimskog razdoblja i time dokazati da se antički Osor prostirao do ovdje", kazala nam je Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja, naglašavajući da su ovo jedini radovi ovakve vrste u Hrvatskoj, i zaključujući: "Gradovi kao što su Osor, Pula i drugi, nikada ne mogu biti istraženi do kraja, jer ne možemo rušiti postojeće zgrade da bismo otkrivali stare, tako da je ovo prvenstveno zaštitna arheologija."

O tome što će uslijediti, teško je govoriti. Sve ovisi o tome što će biti otkriveno u hrvatsko-austrijskoj suradnji, a jedan od mogućih raspleta je označavanje gabarita građevina na površini, kao dio mogućeg budućeg osorskog arheološkog parka.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!