Ned15122019

Zadnje dodano:15.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština "Manfrina" spašava plesove Lošinja i susjednih otoka

"Manfrina" spašava plesove Lošinja i susjednih otoka

U društvu gostiju iz Nerezina, Orleca i Njivica, 35. godišnjicu proslavili su članovi lošinjske Folklorne grupe "Manfrina".

Proslava je priređena u kinu Vladimira Nazora u Malom Lošinju, a sastojala se od plesnih nastupa, dodjele zahvalnica i pozdravnih govora ispunjenih prisjećanjima i emotivnim iskazima. Za početak, sve plesačice i svi plesači poredali su se na pozornici, iz čega se mogla vidjeti brojnost ove udruge, ali i u mnogim slučajevima međusobna obiteljska povezanost.

Dodijeljen je niz zahvalnica udrugama, pojedincima, tvrtkama i ustanovama koje su podržale rad "Manfrine", zatim obiteljima Goleš/Antunović, Tuček, Gadža, Dobreva, Budinić, Okić, Mustać, Goleš/Pejić i Nedoklan za promociju folklora, za dugogodišnje članstvo i potporu pojedinačno Natalia Antunović, Luka Antunović, Irena Ćorić, Doris Mustać, David Lovrić, Petra Dumenčić, Jasmin Fazlić, Branko Prizmić i Edi Petrinić, za izniman trud i zalaganju u prenošenju folklora na mlađe generacije Marija Stojanović, Karla Đurić, Vedrana Milinković i Romano Dobreva te za dugogodišnje zalaganje i rad u folkloru Danijela Mustać. Priznanja za aktivnost dobili su Vesna Marinac, Elena (Marinac) Uzelac, Claudia Ostroman, Cvita Nedoklan, Giuliana Paović, Barica Pežak, Ugo Mavrović i Mirjana Španiček, a na kraju je najveće priznanje dobila Fanny Marinac, koja je prije 35 godina pokrenula ovu foklornu grupu.

"Velika je uloga Fanny Marinac u pokretanju folklora. Počelo je s nošnjama i plesom otoka Suska, a onda i s kapetanskim plesom manfrinom. Margita Pinezić povela je dječju grupu, a tih godina uvršteni su plesovi Lubenica, Silbe i Unija", istaknula je Vesna Marinac u pozdravnom govoru, dodajući da su nizale generacije, a kao pothvat iz novijeg doba izdvojila okupljanje skupine odraslih u folkloru, a još je izdvojila nastupe u programu "Uhvati korak" HRT-a, dočeke dvomilijuntih gostiju na trajektu, sudjelovanje u humanitarnim akcijama poput one za poplavljenu Gunju. Fanny Marinac zahvalila je svima koji su "spasili ples i pjesme izgubljenih vremena za buduća vremena". Uime Grada Malog Lošinja skup je pozdravio dogradonačelnik Anto Nedić.

Zahvalnice su dobila i tri folklorna društva koja su gostovala na proslavi - "Studenac" iz Nerezina, "Orlec" iz istoimenog sela na Cresu te "Njivice" iz istoimenog mjesta na otoku Krku. Nerezinci zbog spriječenosti svirača nisu zaplesali, ali su zato dio svog repertoara demonstrirali gosti s Cresa i Krka. Sve je zaključeno plesnim točkama FG "Manfrina" i druženjem uz iće i piće.

Na današnji dan.....

15/12/1991

Jugoslavenska vojska napustila Lošinj, nakon što je istog ljeta Hrvatska proglasila neovisnost od Jugoslavije