Baletna predstava "Apoksiomen" u Malom Lošinju

foto: HNK
foto: HNK
Od 7. do 21. rujna 2019. godine Lošinj se ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva zahvaljujući bogatom kulturno zabavnom programu festivala "Lošinjskim jedrima oko svijeta", a u sklopu otvorenja 7. rujna na malološinjskom gradskom trgu s početkom u 21 sat uživat ćemo u izvedbi baletne predstave "Apoksiomen" Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba!

Prva je ovo izvedba baleta na Lošinju uopće, ali nije slučajno da HNK nastupa upravo ovdje jer prije 20 godina statua Apoksiomen izronjena je između Orjula i Lošinja!

U predstavi kojoj more određuje poetski i misaoni prostor, koreograf Claudio Bernardo je za odgovorima tragao zaranjajući duboko u svoju umjetničku imaginaciju. Pokretom, ali i glasom, ispunit će ga baletni ansambl, na glazbu Tamare Obrovac koja svojim melosom dodiruje sve rubove Mediterana te uz fragmente Euripidovih Trojanki, koje će odabrati i dramaturški obraditi Lada Kaštelan. Koproducent projekta belgijska je Umjetnička udruga As Palavras – Cie Claudio Bernardo.

Inače, antički brončani kip atleta, visok 192 cm, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999., jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Čuveni Apoksiomen trajno je smješten u svom domu na Rivi lošinjskih kapetana, u jedinstvenom Muzeju Apoksiomena.
Uživajte u baletnoj predstavi Apoksiomen Hrvatskog narodnog kazališta!

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja