Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam Ubrzo nova rješenja za bicikliranje po gradu

Ubrzo nova rješenja za bicikliranje po gradu

Tijekom ove godine Mali Lošinj će uvesti novu regulaciju prometa za bicikliste, odnosno pokušati urediti "suživot" pješaka i biciklista. Za budućnost je najavljeno i uređenje centara za trail-biciklizam na četiri mjesta na otoku.

Adrian Greiner i Jan Oggier iz švicarske tvrtke "Bikeplan", koju je angažirala Turistička zajednica Lošinja, predstavili su moguća rješenja, a za skoru budućnost najavljeni su koridori za bicikl(ist)e na obali Priko i Rivi lošinjskih kapetana, s tim da se ne boja kamena/asfaltna podloga, već samo postave oznake na tlu. Također, glavni gradski trg bio bi povezan s Dubovom i dalje prema Velom Lošinju tako da biciklistička staza vodi Zagrebačkom ulicom do Kročate i ondje uz kuće do zgrade "Petica" Odgojnog doma. Kako je na početku Zagrebačke ulice (blizu Gradske knjižnice) nekoliko stepenica, preko jednog njihovog dijela bila bi postavljena rampa, slična onoj koja nešto poviše navedenog mjesta već povezuje Zagrebačku ulicu i Bočac.

Na pet otoka - Lošinju, južnom dijelu Cresa, Iloviku, Susku i Unijama - bile bi uređene biciklističke staze različitih zahtjevnosti - od lakih, dječjih pa do onih za iskusne "mountain-bikere". Predviđeno je da se, velikom većinom, koriste tereni koji su u javnom vlasništvu, a vrlo malo privatnih.

Studija koju su izradili Švicarci predviđa i gradnju četiri centra za biciklizam - riječ je o po otprilike šest kilometara staza, što za obiteljsko bicikliranje, što za iskusnije i spretnije bicikliste, na prirodnom terenu, između gromača, na drvenim konstrukcijama i slično, sa što manje intervencija u prirodni okoliš. Ti bi sadržaji bili građeni ili kombinacijom javno-privatnih sredstava ili isključivo javnim, s kandidiranjem za novac iz fondova EU. Korištenje ne bi bilo naplaćivano, a komercijalni eventualni dio odnosi se na naplatu parkiranja i rad popratnih ugostiteljskih objekata. Predviđena mjesta su istočna strana Osoršćice, zatim Poljana i Čikat na periferiji Malog Lošinja te šuma Podjavori u Velom Lošinju. Prema planu je rok izgradnje u sljedećih deset godina, a barata se brojkom od šest ili sedam godina kao realnom za dovršetak.

"Uvjeren sam da je biciklistički turizam jedan od glavnih turističkih projekata za budućnost Lošinja. Lokacije centara su uglavnom blizu kampova, jer je vjerojatno da bi gosti kampova najviše koristili takve centre. Radit će se i na edukaciji u prometu, ali i na tome da bicikli postanu bitnije prijevozno sredstvo među otočanima", kazao je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Lošinja koja je priredila ovo predstavljanje. Cijeli projekt, u obujmu kakav su "Master-planom" predstavili Švicarci, "težak" je gotovo četiri milijuna eura.

Nakon predstavljanja održanog u Muzeju Apoksiomena, ispred zgrade je ponudu bicikala predstavio Emerik Ridolfo, pa su neki od sudionika predstavili nove električne modele.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka