Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam Premalo domaćih proizvoda u turizmu

Premalo domaćih proizvoda u turizmu

Premalo je domaćih poljoprivrednih proizvoda dostupno za kupnju turistima, zaključeno je na sjednici Skupštine Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, održanoj u utorak u Muzeju Apoksiomena.

O toj se temi raspravljalo u analizi rezultata istraživanja ETIS (European Tourism Indicators System - Europski sustav pokazatelja za turizam), koje su uime Turističke zajednice predstavili Dalibor Cvitković i Josipa Perić. "U trgovinama je premalo domaćih proizvoda, iako je lokalna ekonomija bit održivog razvoja", istaknuo je direktor Cvitković, našto se nadovezao član Skupštine Mario Kamalić, kazavši da poduzetnici "vode borbu s Uredom za urbanizam želeći otvoriti vinarije i mljekare". Tatjana Braškić dotaknula se teme privatnih iznajmljivača, upitavši je li Lošinju u interesu da kućnu radinost rade vikendaši, a kazala je i da je "Masterplan" razvoja turizma imao cilj da privatni smještaj pretvara u male hotele koji zapošljavaju radnike. Tihana Dakić-Barichievich mišljenja je da je u privatnom smještaju dosegnut limit s obzirom na korištenje vode, kazavši da se o utjecaju turizma na okoliš godinama samo razgovara, a malo toga poduzima. Dogradonačelnik Anto Nedić, koji je vodio sjednicu, kazao je da je Zakon u ruralnom razvoju dao samoupravama mogućnost gradnje izvan građevinskog područja, s prijedlogom Grada da se uz poljoprivrednu proizvodnju omogući i neki smještajni kapacitet. I Marija Holjevina zanimala se za iznos koji iz poreza u turizmu ostaje na otoku, našto je Nedić odgovorio da se "puni blagajna Bandiću, jer iznajmljivači plaćaju paušal prema mjestu prebivališta". Kamalić je mišljenja da je gradsko središte ljeti mrtvo zato što gosti sve sadržaje imaju u hotelima, dodajući tome da "razumije 'Jadranku' i da bi on na njihovom mjestu još više zadržavao goste u hotelima". Lovro Hesky stava je da je dolazak gostiju brodicama prekompliciran i da ga treba bolje organizirati s Lučkom upravom.

Jednoglasno su usvojeni godišnji izvještaji o radu TZ; direktor Cvitković istaknuo je dva posto više noćenja, a tri posto više turističkih dolazaka u odnosu na 2017. godinu. Obavljene su i neke kadrovske promjene - u Turističko vijeće je umjesto nedavno preminulog Branka Kučića, kojemu je minutom šutnje odana počast, izabran Lovro Hesky, a umjesto Đurđice Šimičić Dejan Jakovljević. Nakon njenog odlaska u mirovinu, "Jadranka kampovi" iz Skupštine TZ opozvali su Tatjanu Braškić, a imenovali Dejana Milenovića.

U raspravi o ovogodišnjem programu rada, Cvitković je istaknuo priznanje Lošinju plasmanom na treće mjesto u kategoriji europskih održivih destinacija, a očekuje i veći dolazak gostiju iz Srbije nakon nedavnog predstavljanja TZ u Beogradu. U planu je pojačanje programa na glavnom trgu u ljetnim mjesecima, te u prosincu - ideja je već u lipnju definirati program Adventa i dočeka Nove godine. Marija Holjevina mišljenja je da je glazba u ljetnim programima na trgu preglasna, a Tihana Dakić-Barichievich da forum za iznajmljivače i akcije poticanja uređenja vrtova i okućnica kasne. Kao zanimljiv primjer, Cvitković je predstavio pacifičko otočje Palau, gdje se od svakog turista traži polaganje "ekološke zakletve".

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka