Otoci.net

Pon20052019

Zadnje dodano:20.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam Lošinj osvojio treće mjesto u kategoriji održivih europskih destinacija / "Best of the Europe"

Lošinj osvojio treće mjesto u kategoriji održivih europskih destinacija / "Best of the Europe"

Na najvećem svjetskom turističkom sajmu – ITB Berlin, 6. ožujka 2019. godine održana je dodjela nagrada za najbolje od Top 100 održivih destinacija svijeta među kojima je treće mjesto ove godine osvojio Lošinj, u kategoriji "Best of the Europe". U istoj kategoriji finalist je bio i grad Drniš.

Ministar turizma Gari Cappelli u društvu državnog tajnika Tončija Glavine čestitao je Lošinjanima i Drnišanima koji mogu biti primjer drugim destinacijama. "Ističemo važnost odgovornog, održivog i kvalitetnog turizma, a on počiva upravo od lokalne razine koju želimo poticati da u svoje strateške dokumente i praksu implementiraju načela održivosti kako bismo resursnu osnovu važnu za razvoj turizma i gospodarstva očuvali i za buduće generacije. Održivi razvoj nije samo zeleno poslovanje, već i odgovorno upravljanje svim procesima u destinaciji koje će kroz smanjenje sezonalnosti i bolju zaposlenost u konačnici doprinijeti očuvanju baštine te donijeti veću društveno-gospodarsku korist svojim građanima i lokalnim zajednicama", izjavio je ministar Cappelli.
Organizatori Green Destinations, TravelMole, Travellife i ITB Berlin ponovno su ponudili priliku svim top 100 destinacijama da pokažu svoju održivost i najbolje prakse svijetu i medijima, u sklopu najvećeg svjetskog turističkog sajma – "Nagrade za najbolje održive destinacija svijeta". Obzirom na prijavljene destinacije, ocjenjivačka komisija nagradila je najbolje među top 100 u nekoliko kategorija: "ITB Earth Award", "Best of Culture & Communities", "Best of Cities", "Best of Nature", "Best of Ecotourism", "Best of Seaside", "Best of the planet – the best green destination of each continent" ("Best of Africa", "Best of the Americas", "Best of Asia – Pacific", "Best of Europe").

Inače, 'Top 100 održivih destinacija svijeta' zajednička je inicijativa svjetskih organizacija koje se bave održivim turizmom, a za ulazak u Top 100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom, i to po temama: priroda, životinje i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost, društvena dobrobit te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda. Ocjenjivačku komisiju sačinjavao je Ekspertni tim Top 100 održivih destinacija te Top 100 održivih destinacija selekcijski panel u sastavu 13 međunarodnih top stručnjaka u turizmu i održivosti. Još 2016. godine, certifikatom Top 100 održivih destinacija u svijetu, Mali Lošinj postao je dijelom najveće zelene destinacijske zajednice u svijetu u Top 100 održivih destinacija svijeta.

"Lošinj već godinama kroz destinacijski brend-menadžment 'plovi' u smjeru održivosti. Htjeli smo ići korak dalje i napredovati pa smo počeli koristiti europske standarde. Tako smo se među prvima u Hrvatskoj uključili u projekt Europske komisije: ETIS - Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta. Sve to ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s partnerima i stanovnicima u destinaciji kao ključnim sudionici brojnih projekata u domeni održivog kulturnog, sportskog i zdravstvenog turizma. Drago nam je da je Lošinj i ove godine prepoznat kao jedna od najboljih održivih destinacija u Europi, jer upravo je to dokaz da naša strategija održivosti ide u dobrom smjeru", izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Na današnji dan.....

20/5/2010

U Cresu umro dr. Ivo Margan (r. 1926.), ravnatelj bolnice Sušak, ministar zdravlja NR Hrvatske, potpredsjednik vlade SFR Jugoslavije, predsjednik Izvršnog odbora UNESCO-a (1985.-87.)