Otoci.net

Sri19062019

Zadnje dodano:18.06.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam Put oko svijeta; start i cilj: Mali Lošinj

Put oko svijeta; start i cilj: Mali Lošinj

Sa startnom i ciljnom točkom u Malom Lošinju, na put oko svijeta ove nedjelje, 17. lipnja 2018. godine, u 14 sati kreće poznata povijesna jedrilica "HIR 3".

"HIR 3 - preko tri oceana" posljednja je faza projekta obnove legendarne jedrilice "HIR 3" s kojom je krajem osamdesetih godina M. Šutej oplovio svijet, a M. Saletto snimio popularni dokumentarni serijal "Jedrima oko svijeta". Nakon što je preživjela bombardiranje Dubrovnika devedesetih, jedrilica je desetak godina bila zapuštena u Vrsaru, nakon čega ju je 2014. godine otkupio sadašnji vlasnik Saša Fegić. S namjerom da je potpuno obnovi i odvede na još jednu plovidbu oko svijeta, nakon četiri godine popravaka jedrilica je spremna za svoj veliki plov. Tako će legendarna jedrilica "HIR 3" zaploviti preko tri oceana i tri najznamenitija rta, 28 tisuća milja.

Ekspedicija polazi na put iz Malog Lošinja, "sportska ruta" prati put od Gibraltara preko Cape Towna, Australije i Novog Zelanda, do rta Horn te uz Južnu Ameriku preko Atlantika natrag u Mediteran. Petnaestak članova posade izmijenit će se kroz 16 etapa putovanja, s ciljem da uspješno oplove svijet u otprilike godinu dana. Među članovima posade naći će se i nekoliko Istrijana, članova Jedriličarskog kluba "Horizont" iz Poreča i Jedriličarskog kluba "Delfin" iz Pule, zatim više članova Jedriličarskog kluba "Dobro more" iz Zagreba te nekoliko "kontinentalaca", jedriličara iz Mađarske i Srbije. Na velikom dijelu puta sa skiperom će jedriti i njegova djevojka, Marina Đukanović iz Malog Lošinja, međutim većinu rute sam će otplovit vlasnik Saša Fegić.

Finalne pripreme za ekspediciju obavljene su u posljednja tri mjeseca u marini u Malom Lošinju, zahvaljujući velikoj podršci Jedriličarskog kluba "Jugo" i Marine Lošinj. Ekspediciju "HIR 3 preko tri oceana" podržala je i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u okviru aktivnosti promocije i obnove tradicije jedrenja na otoku Lošinju. Stoga je i polazna točka ekspedicije upravo Mali Lošinj u koji će se, kroz godinu dana "HIR 3" sa svojom posadom i vratiti.

Mediji su dobrodošli porazgovarati sa skiperom i posadom već od 11 sati u Marini Mali Lošinj.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!