Više od pet tisuća posjetitelja pratilo Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj

foto: S. Tariba
foto: S. Tariba
Više od pet tisuća posjetitelja pratilo je ekstremno svjetsko biciklističko natjecanje u Velom Lošinju "Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj", od 19. do 22. travnja 2018. godine!

Nakon brojih treninga, kratkom ali zahtjevnom i teškom velološinjskom stazom spustilo se ukupno 215 najboljih svjetskih natjecatelja. Francuskinja Myriam Nicole i Aaron Gwin iz Sjedinjenih Američkih Država pobjednici su "Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj" u kategorijama "Men" i "Women Elite". U kategoriji "Junior Men" najbrži je bio Francuz Thibaut Daprela, a u kategoriji "Junior Woman" Austrijanka Valentina Holl. "Santa Cruz Sindicate" (SAD) dodijeljena je nagrada "Team of the day".

"Staza je prilično zahtjevna, ali je bilo odlično. Fasciniran sam krajolikom, odnosno lošinjskim otočjem", oduševljeno je izjavio Amerikanac Aaron Gwin, pobjednik 'Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj' (Men Elite), s vremenski najbržim spustom (2:19.193).

"Izražavam osobito zadovoljstvo što sam danas u Velom Lošinju, na ovako značajnom mega-sportskom spektaklu koji itekako doprinosi turističkoj promociji, kako same destinacije - otoka Lošinja, tako i cijele Hrvatske. Velika je čast okupiti ovakve vrhunske sportaše iz više od 25 zemalja cijeloga svijeta te osigurati izravan prijenos na više od 105 televizijskih kanala. Zaista, ovo je još jedna potvrda da je Hrvatska lider na turističkoj karti turizma svijeta", izjavila je pomoćnica ministra turizma Republike Hrvatske, Olivera Šarić.

"Veli Lošinj je posljednjih nekoliko dana postao centar svijeta. Smatram da nismo u potpunosti bili svjesni kakvu smo priliku dobili kada smo postali domaćinom jedne ovakve prestižne svjetske utrke koja je nastala kao rezultat kvalitetne suradnje dva kluba: MTB Trbovlje i Atletskog kluba 'Lošinj'. Ta ljubav koja je počela prije četiri godine, dovela nas je do sadašnjih trenutaka", smatra gradonačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić. "Ovo je apsolutna potvrda da se krećemo u dobrom smjeru obzirom da se već dugi niz godina našim posjetiteljima te turističkom i medijskom tržištu predstavljamo kao otok vitalnosti i zdravlja s mnoštvom potencijala, osobito onim sportskim. Upravo zato intenzivno radimo na sportskoj infrastrukturi, a ove je godine u tijeku izrada Master-plana razvoja biciklizma na Lošinju. Međutim, ovo je samo mali segment lošinjske ponude jer Lošinj ima još puno za ponuditi svojim posjetiteljima", rekla je Kučić.

Ekstremno biciklističko natjecanje ili spust 'Downhill' nastalo iz proljetnih treninga slovenskih biciklista, održalo se u organizaciji Atletskog kluba "Lošinj" i Mountain-bike kluba Trbovlje, uz punu podršku Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera, Grada Malog Lošinja, "Lošinj Hotels & Villas" te Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

Zahvaljujući brojnim novinarima, te "Red Bull Media House" i ostalim televizijskim kućama koje su otkupile prava prijenosa, prijenosom uživo omogućen je prijenos u 105 zemalja, a utrku uživo pratilo je više od milijun i pol gledatelja. U narednih tjedan dana, očekuje se da će više od pet milijuna ljudi popratiti ovo događanje putem brojnih medijskih platformi (TV-emisije, reportaže, portali, društvene mreže i dr.). Organizatori i sudionici izuzetno su zadovoljni ovogodišnjim svjetski kupom te vrhunskom suradnjom i organizacijom.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja