Ususret Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cupu Lošinj

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2018-04_tz-downhill2018-presszg1.jpgUsusret svjetskom biciklističkom spektaklu Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj, koji će od 19. do 22. travnja 2018. godine na Lošinju okupiti više od tri stotine natjecatelja iz cijeloga svijeta, u Zagrebu je 12. travnja 2018. godine održana tiskovna konferencija.

Ministar turizma Gari Cappelli govorio je o podršci Ministarstva turizma Republike Hrvatske te Hrvatske turističke zajednice. "Hrvatska se posljednjih godina prometnula u cjelogodišnju turističku destinaciju raznolike ponude koja turiste privlači različitim sadržajima. Dokaz tome je svakako i ova mountain-bike utrka koja se održava idući tjedan na otoku Lošinju, koji je zbog specifičnosti terenskih obilježja i svojih prirodnih ljepota idealno odredište za razvoj cikloturizma. Prema procjeni, direktan prijenos utrke pratit će više od milijun gledatelja diljem svijeta, što je značajna marketinška promocija destinacije koja će utjecati i na imidž cijele Hrvatske kao atraktivne sportske i turističke zemlje", izjavio je ministar Cappelli.

"Utrka se smatra unikatnom obzirom da će se natjecatelji utrkivati kroz urbano područje, s ciljem na obali, što će biti prvi slučaj u Svjetskom kupu. Također, staza duga 1.3 km, s visinom polazne točke 245 m gruba je i stjenovita te sadrži nekoliko velikih prepreka i skokova s jedinstvenim uličnim sekcijama", napomenuli su glavni organizatori, direktor utrke te predsjednik MTB Trbovlje Sebastjan Zmrzljak i dopredsjednik AK "Lošinj" Lovro Hesky. "Staza je uistinu tehnički zahtjevna te za većinu kontroverzna obzirom da je zaključak staze na samoj rivi Velog Lošinja. Svakako možemo očekivati spektakl", izjavio je Zmrzljak.

Predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza Tomislav Zadro ovom je prilikom izrazio ponos i zadovoljstvo što će se u Hrvatskoj po prvi put održati Svjetski kup u "downhillu", dok je o potencijalu cikloturizma te njegovom značaju za cjelokupnu regiju Kvarner govorila direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Kako se "Jadranka grupa", jedan od glavnih sponzora, pripremila za veliki događaj, prezentirala je direktorica odjela za razvoj proizvoda Đurđica Šimičić.

Gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić predstavila je daljnji razvoj cikloturizma na Lošinju te koji značaj ovakva sportska manifestacija ima za cijelu destinaciju. "Lošinj spremno dočekuje kako 300 natjecatelja, tako i velik broj gostiju koji su najavili dolazak za naredni vikend. Svi oni najbolji su promotori naše destinacije stoga mi na Lošinju posebnu pozornost posvećujemo razvijanju biciklističke infrastrukture općenito. S ciljem razvijanja cikloturizma te stvaranja 'bike friendly' destinacije započeli smo s izradom Master-plana razvoja bike-turizma otoka Lošinja koji uključuju izgradnju trail-centara i novih biciklističkih staza, te širenje staza na području kompletnog otoka Lošinja. Upravo zbog atraktivnosti staze, dobre organizacije i vrhunske pripreme ovo događanje izvrstan je početak cjelogodišnjeg turizma", izjavila je Ana Kučić.

Ekstremno biciklističko natjecanje ili spust "downhill" nastalo iz proljetnih treninga slovenskih biciklista, održat će se u organizaciji Atletskog kluba "Lošinj" i Mountain-bike kluba "Trbovlje", uz punu podršku Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera, Grada Malog Lošinja, Lošinj Hotels & Villas te Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Iako utrka službeno traje od 21. do 22. travnja, već 19. travnja posjetitelji i sudionici moći će se zabaviti na malološinjskom gradskom trgu uz "Dino Dvornik tribute band", s početkom u 21 sat.   

Također, "Red Bull Media House" te 19 televizijskih kuća koje će otkupiti prava prijenosa, prijenosom uživo omogućit će prijenos u 99 zemalja, a očekuje se da će utrku uživo pratiti više od milijun gledatelja. Očekuje se da će ovo megasportsko događanje, osim brojnih natjecatlja, popratiti i mnoštvo posjetitelja, kao i gledatelja diljem svijeta. Organizatori i sudionici s veseljem iščekuju Svjetski kup u vrhunskoj suradnji i organizaciji.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja