Otoci.net

Sub23032019

Zadnje dodano:22.03.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam Pasara s Lošinja gostuje na pomorskom festivalu u Francuskoj

Pasara s Lošinja gostuje na pomorskom festivalu u Francuskoj

Na Međunarodnom pomorskom festivalu u Francuskoj, počasni gost će ove godine biti Hrvatska, a u hrvatskoj delegaciji bit će zastupljen i Lošinj, za otok karakterističnom barkom pasarom.

Domaćin festivalu je lučki grad Sète na jugu Francuske, u kojem obitava nešto više od četrdeset tisuća stanovnika, a cijeli događaj trajat će od 27. ožujka do 2. travnja. Sudjelovanje Hrvatske koordinira splitska udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves", a osim njih i Lošinja, ove su godine uključeni Mošćenička Draga, Zadar, Komiža, te Opuzen. U petak je pasara "Primavera" ukrcana na vozilo i krenula put francuske mediteranske obale.

Osim predstavljanja tradicionalnih plovila, u programu su predstavljanja drugih prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti Lošinja, kao i ovdašnje gastronomije, pa će tako put Francuske članovi Jedriličarskog kluba "Jugo" Vedran Kabalin, Robert Malnar, Nikola Andrijčić i Steno Vidulić, zatim Zrinka

Ettinger Starčić iz Lošinjskog muzeja, kuhar Zlatko Belužić iz "Jadranka hotela", Ferdinand Zorović iz Sportskog društva "Škarpina" iz Nerezina, fotograf Sandro Tariba, prevoditeljica Ondina Saganić-Stanić, te Dalibor Cvitković iz Turističke zajednice Lošinja.

Hrvatski dan na festivalu bit će četvrtak, 29. ožujka, dan kasnije je predstavljanje Lošinja kao turističke destinacije, a predavanje o lošinjskoj pasari održat će se posljednjeg dana ožujka.

Na današnji dan.....

23/3/1940

Na Susku započeta gradnja tvornice ribljih konzervi, radila do kraja šezdesetih godina