Otoci.net

Sri20032019

Zadnje dodano:19.03.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam Problematičan otpad iz restorana

Problematičan otpad iz restorana

Predstavljanje novog načina prikupljanja kućanskog otpada održano je za iznajmljivače privatnog smještaja, u sklopu dvodnevnog Foruma iznajmljivača u Malom Lošinju.

Gostovali su Neven Kruljac i Antonio Viskić iz "Komunalnih usluga Cres-Lošinj", donijevši sa sobom i jedan od uređaja koji će biti postavljeni na kontejnere za miješani otpad - predstavljeno je kako će građani i njihovi gosti pomoću kartice otvarati kontejnere i potom ubacivati otpad volumena od najviše 25 litara u jednoj turi. Svako otvaranje kontejnera, odnosno bacanje smeća, bit će zaračunavato po dvije kune. Bacanje otpada u specijalne spremnike (plastika, papir, staklo), neće biti naplaćivano.

"Prva iskustva iz Cresa, gdje smo već počeli s ovakvim načinom, odlična su - smanjena je količina miješanog otpada", istaknuo je Neven Kruljac, dodajući da će na deponiju na Skracini-Kalvariji i dalje ostati približno jednak obujam posla i da tu "nema elemenata za smanjenje cijene".

Pitanja iznajmljivača, kojih je u hotelu "Bellevue" prisustvovalo četrdesetak, odnosila su se na bacanje zelenog otpada pri uređivanju okućnica i vrtova, bacanje azbestnih ploča (za to "Komunalne usluge" nemaju ovlasti, već je nadležan "Metis"), te na odlaganje kuhinjskog otpada iz restorana, na što i turisti imaju zamjerke, sudeći po rezultatima istraživanja provedenog lani među gostima u Malom i Velom Lošinju. Viskić je istaknuo da će problematičnija mjesta biti pokrivena kamerama, što bi trebalo imati motivacijski učinak.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!