Otoci.net

Sri20032019

Zadnje dodano:19.03.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam Lošinjska regatna pasara zaplovila Ljubljanicom

Lošinjska regatna pasara zaplovila Ljubljanicom

Bogata maritimna baština Lošinja, s naglaskom na skorašnji "Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj" predstavljena je u Ljubljani, 15. ožujka 2018. godine prezentacijom "Proljeće u znaku biciklizma na Lošinju".   

U osobitom okruženju "Makalonce" smještene u samom centru Ljubljane, na rijeci Ljubljanici, nakon pozdravnih govora direktorice predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji Metke Bradetić i direktorice uprave općine Trbovlje Urše Poznić Goršek, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković i predstavnik MTB Trbovlja (glavnih organizatora "Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj") Sebastjan Zmrzljak održali su prezentaciju o destinacijskoj ponudi otoka vitalnosti te nadolazećem svjetskom biciklističkom natjecanju. Također, predstavnica "Lošinj Hotels & Villas" Valentina Muškardin predstavila je ponudu svog poduzeća, dok je Barbara Božić predstavila ponudu lokalnog poduzeća "Lošinjska plovidba - Turizam".

Zahvaljujući izvrsnoj suradnji slovenskog MTB Trbovlja i lokalnih lošinjskih dionika, među kojima su Grad i TZG Malog Lošinja, od 19. do 22. travnja 2018. na Lošinju se održava unikatna ekstremna biciklistička utrka "Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinj". Tristotinjak natjecatelja iz zemalja cijeloga svijeta natjecat će se u ekstremnoj biciklističkoj, te po svemu osobitoj spustaškoj utrci. Prvi je to slučaj natjecanja u svjetskom kupu kroz urbano područje Velog Lošinja, s ciljem na obali. Direktor organizacije "Mercedes-Benz Mountain Bike World Cup Lošinja" te član MTB Trbovlja, Sebastjan Zmrzljak pohvalio je suradnju slovenskog MTB Trbovlja i hrvatskog kluba AK "Lošinj": "Očekivali smo izuzetno puno organizacijskog posla, ali World Cup će zasigurno biti nešto posebno za Lošinjane kao i za natjecatelje obzirom da ih čeka izuzetno tehnički zahtjevna staza. Prema dosadašnjim informacijama, možemo očekivati veliki broj slovenskih natjecatelja. Najveće web-stranice koje zastupaju biciklizam zainteresirane su za objave ovog događanja upravo zbog unikatnosti utrke te samog zaključka staze, koji je za neke kontroverzan ozbirom da je na rivi, što je prvi put u Svjetskom kupu. Na stazi su već trenirali svjetski prvaci Loic Bruni, Miranda Miller i drugi."

"Poznato je da su Slovenci brojni gosti u Hrvatskoj, a ono što je možda još poznatije u Sloveniji je da je Lošinj otok s najviše slovenskih gostiju. Prošle godine su upravo Slovenci ostvarili rekordan broj noćenja i dolazaka te se nadamo da će se i ove godine ponoviti odlični prošlogodišnji rezultati", izjavila je direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji Metka Bradetić, te se osvrnula na održanu prezentaciju rekavši kako je aktivni odmor i ponuda Lošinja dobro poznata slovenskim gostima, no bez obzira na to rado dolaze na prezentacije Lošinja poslušati novosti.

Osim zanimljive sportske ponude, Lošinj svojim posjetiteljima može ponuditi i bogatu maritimnu baštinu prikazanu kroz cjelogodišnju muzejsku i festivalsku ponudu. Ipak je Lošinj bio jedino mjesto na istočnom Jadranu gdje su se posebno gradile jedrilice za regatavanje, koje su služile i za izlete i ribarenje. Iz tih pasara je nastala nacionalna klasa jedrilica tipa "L-5" koju je projektirao Lošinjan Anton Martinolić. Upravo na osnovu starih fotografija koje su prikazivale regate pasara u malološinjskoj luci, po originalnim nacrtima izrađene su dvije lošinjske regatne pasare. Tako je u sklopu prezentacije čuvena Lošinjska regatna pasara zaplovila Ljubljanicom te sve gledatelje i prolaznike uvela u lošinjski svijet pomorstva.

Također, brojni posjetitelji imali su priliku degustirati lošinjske delicije u izvedbi vrhunskih chefova Melkiora Bašića i Zlatka Belužića te uz somelijera Kristijana Merkaša. Originalnom doživljaju doprinijela je i glazbena izvedba lošinjske klape "Čikat".

Direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković osvrnuo se na izvrsnu suradnju predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji i TZG Malog Lošinja: "Već godinama slovenski gosti najčešći su posjetitelji otoka Lošinja. Osobito su važni u periodima pred- i posezone jer bilježe najveći broj dolazaka i to upravo zbog ponude koju im Lošinj pruža u tim periodima. 26% čini udio slovenskih gostiju u noćenjima, a prošle godine je zbilježen i porast u noćenjima te dolascima upravo sa slovenskog tržišta. Voljeli bi da to tako i ostane, odnosno da se ti podaci ove godine i povećaju. Nadamo se dobrom odazivu u nadolazećem periodu obzirom na pripremljena događanja u predsezoni na otoku Lošinju."

Prezentacija je održana u suradnji Grada Malog Lošinja i Turističke zajednica Grada Malog Lošinja s Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, "Lošinj Hotels & Villas" te MTB Trbovljem i Atletskim klubom "Lošinj".

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!