Predstavljen koncept izrade Master plana razvoja "bike" turizma otoka Lošinja

foto: TZ Lošinj
foto: TZ Lošinj
S ciljem razvijanja cikloturizma te stvaranja "Bike friendly" destinacije na Lošinju, 5. listopada 2017. godine u malološinjskom hotelu "Bellevue", predstavnik švicarske tvrtke "BikePlan - Mountain bike specific planning and destination development" Adrian Greiner, prezentirao je koncept izrade Master plana razvoja "bike" turizma otoka Lošinja.

Prisutnima, među kojima je bila gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić, predstavnici "Jadranka grupe", vijećnici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, gradski vijećnici, predstavnici "Lošinjske plovidbe - Turizam" d.o.o., te ostalim zainteresiranima prezentiran je koncept izrade Master plana razvoja koji se sastoji od više koraka: analize i izgradnje koncepta, projektiranja, prostornog planiranja te implementacije Master plana i to na primjeru destinacije Zermatt i Visp regije u Švicarskoj. Upravo to su primjeri na koji način voditi brigu o održivom razvoju te uključiti sve subjekte u destinaciji, osobito stanovništvo, u projekt.

Sama izrada Master plana proces je od godinu dana, a implementacija se dijeli na kratkoročne ciljeve (1-3 godine) koji uključuju riješavanje trenutnih problema u destinaciji, zatim srednjoročne ciljeve (3-6 godina) koji uključuju izgradnju trail-centara i novih biciklističkih staza/trasa, dok dugoročni ciljevi (6-10 godina) uključuju širenje staza na području kompletnog otoka Lošinja (Ćunski), južni dio otoka Cresa (Punta Križa - Belej), manje otoke (Unije, Susak i Ilovik), uz mogućnost otvaranja outdoor-centra na Osoršćici.

Prezentirana koncepcija izrade master plana predstavit će se službeno i gradskim vijećnicima te vijećnicima Turističke zajednice na osnovi čijih odluka bi se krenulo u izradu Master plana za 2018. godinu.

(Sponzorirani članak)