Na Lošinju svečano otvoreno 31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu

Ivan Lovrić podiže zastavu / foto: S. Tariba
Ivan Lovrić podiže zastavu / foto: S. Tariba
U Malom Lošinju, 14. rujna 2017. održano je svečano otvorenje 31. Euro-afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu. Inače, prvenstvo se na Lošinju održava od 13. do 17. rujna 2017. godine u organizaciji Sportsko-ribolovnog društva "Udica" Mali Lošinj, u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, Turističkom zajednicom Grada Malog Lošinja te Jadranka Grupom, a pod pokroviteljstvom ureda predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.

Nakon poribljavanja te sastanka kapetana i tehničke komisije, 14. rujna osamnaest reprezentacija prodefiliralo je centrom grada Malog Lošinja. Svečano otvorenje 31. Euro-afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu obilježeno je i nastupima Puhačkog orkestra "Josip Kašman", Lošinjskih mažoretkinja i Folklornog društva "Manfrina".
Gradonačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić svim sudionicima i posjetiteljima poželjela je dobrodošlicu na otok vitalnosti. "Lošinj svoj povijesni imidž otoka vitalnosti i destinacije zdravlja i sporta uspješno gradi već 130 godina, a svojedobno smo prozvani 'svjetskom prijestolnicom podvodnog ribolova'. Naime, Mali Lošinj je 1957. bio domaćin Europskog prvenstva, koje je naknadno priznato i kao Svjetsko. Također, na Lošinju su organizirana brojna regionalna i državna prvenstva, kao i susreti veterana podvodnog ribolova. U 2010. godini bili smo i domaćini Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu kada smo još jednom potvrdili da smo grad s dugogodišnjom tradicijom pomorstva, ribolova i sjajnih domaćinstava. Uvjerena sam kako ćemo i ove godine opravdati Vaša očekivanja. Kažu da je za podvodni ribolov potrebna snažna volja, maksimalna koncentracija, iskustvo, instinkt i osjećaj za podmorje. U narednim danima svima Vama želim sve to, ali i puno hrabrosti, opreza i sreće kako biste u našem akvatoriju, idealnom za podvodni ribolov, koji obiluje mnogobrojnim vrstama riba, dali sve od sebe i imali sjajan ulov i iznimne rezultate", izjavila je gradonačelnica Kučić.

Uz gradonačelnicu, pozdravne govore prisutnima su uputili i predsjednik Sportsko-ribolovnog društva "Udica" Dragan Jambrošić, predstavnik Primorsko-goranske županije Gracijano Petrinić, predsjednik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru Đuro Marinović, te predsjednik sportske komisije Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS) - svjetske konfederacije podvodnih aktivnosti, Antonio Cruz, koji je službeno proglasio otvorenje 31. Euro-afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu uz zvuk fanfara.

Predsjednik sportske komisije CMAS, Antonio Cruz zahvalio je svim organizatorima te zamolio sve kapetane, sportaše i komisiju da poštuju pravila i pridržavaju se programa zaštite i sigurnosti koji je sastavila organizacija: "Poseban naglasak bih stavio poštvanje pravila, jer su komisija i Svjetska konfederacija podvodnih aktivnosti uložili velike napore kako bi osigurali najbolju moguću zaštitu sportaša i spriječili nezgode. Uz osobnu želju da najbolji pobjedi i u ime Svjetske konfederacije podvodnih aktivnosti, proglašavam 31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu otvorenim!"

Nakon svečanog dijela otvaranja, nastupio je i onaj zabavni, te je tako za odličnu atmosferu bila zaslužna splitska grupa T.B.F. (The Beat Fleet).

U dva dana natjecanja (15. i 16. rujna), u akvatoriju otoka Lošinja lovit će otprilike 120 sudionika prvenstva iz 18 različitih zemalja Europe i Afrike; Hrvatske, Italije, Grčke, Finske, San Marina, Slovenije, Turske, Ukrajine, Portugala, Južne Afrike, Danske, Španjolske, Bugarske, Cipra, Rusije, Tunisa, Egipta i Norveške.

Natjecanje započinje 15. rujna 2017. nakon čega se dostavljeni ulov vaga. Također, 16. rujna 2017. po završetku prvenstva i vaganja ulova, u malološinjskoj sportskoj dvorani na Bočacu u 19 sati slijedi proglašenje pobjednika i dodjela medalja te ceremonija Svečanog zatvaranja natjecanja.

Zahvaljujući vrhunskoj organizaciji, pogodnom akvatoriju i najuspješnijim podvodnim ribolovcima, posjetitelje i sudionike zasigurno zanimljivo prvenstvo na otoku vitalnosti.

(Sponzorirani članak)