Rujan na Lošinju u znaku pomorstva i sporta, a zabavu garantiraju Marijan Ban & Diktatori, TBF i Tedi Spalato

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2017-08_tz-rujanuznaku-promo2017a.jpgLošinj je u rujnu za svoje goste i stanovnike pripremio brojna sportska, kulturna i zabavna događanja, a Marijan Ban & Diktatori, T.B.F. i Tedi Spalato osigurat će vrhunsku zabavu.

Osim zabavnog programa, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s brojnim partnerima u destinaciji, organizirali su i sportska te edukativna događanja s ciljem očuvanja tradicije i autentičnosti destinacije. Tako će se od 2. do 23. rujna 2017. održati festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta", posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja. Prvog dana Festivala održat će se 5. lošinjska regata pasara na vesla, dok će se u jednoj od najljepših lošinjskih uvala Čikat održavati scenski prikaz "Ispraćaj lošinjskih pomoraca" i 2. plivački maraton "Apoxyomenos challenge". U Muzeju Apoksiomena moći će se posjetiti izložba "Lošinjski kapetani i jedrenjaci" autorice Aldine Stuparich Burić te izložba "Mario Tarabocchia" u Lošinjskom muzeju. Tijekom Festivala posjetitelji će također moći uživati u gastro-delicijama kušajući "Jela lošinjskih kapetana" u lošinjskim restoranima.

Kako bi oživjeli te prezentirali povijesno i kulturno naslijeđe lošinjskog pomorstva, u sklopu Festivala, 8. rujna održat će se Lošinjska pomorska večer u sklopu koje će se duž Rive lošinjskih kapetana prikazati tradicionalne pomorske vještine i zanati (kalafatanje, pletenje mreža, izrada vrša, vezivanje mornarskih čvorova) te izložba ribarskog alata i brodske opreme autora Ive Rušina. Prikazat će se i tradicionalna lošinjska pasara, a mladi Lošinjan Vedran Kabalin posjetiteljima će predstaviti svoju jedrilicu "Eloa" kojom ove jeseni planira prejedriti Atlantski ocean. Lošinjska pomorska večer bit će u znaku gastro-užitka, a začinit će je Marijan Ban & Diktatori.

Također, u sklopu Festivala od 13. do 17. rujna 2017. na Lošinju će se održati 31. euroafričko prvenstvo u podvodnom ribolovu, pod pokroviteljstvom ureda predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, na kojem se očekuje više od 120 sudionika iz 20 različitih zemalja Europe i Afrike. Na otvaranju prvenstva u Malom Lošinju, zabavu će osigurati poznata splitska grupa T.B.F., a po završetku 41. nerezinske regate tradicijskih barki na jedra, uz vatromet u Nerezinama, splitski kantautor Tedi Spalato pobrinut će se za zabavni program prilikom zatvaranja ovogodišnjeg Festivala "Lošinjskim jedrima oko svijeta". Ovaj Festival ujedno je i dio EU-projekta turističke valorizacije pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine Sjevernog Jadrana "Mala barka II."

"Lošinj je jedinstveni primjer pomorstva čiji se svjetski značaj zapravo otkriva u zlatnom dobu od 1853. do 1884. godine kada je u Malom Lošinju izgrađeno čak 247 brodova. Zbog toga je bio treće brodograđevno središte u austro-ugarskom carstvu, odmah iza Rijeke i Trsta. Pomorska tradicija seže sve do danas što će mještani i posjetitelji moći vidjeti upravo u rujnu tijekom Festivala "Lošinjskim jedrima oko svijeta". Upravo kako bi očuvali i turistički valorizirali kulturnu te pomorsku baštinu otoka Lošinja, trudimo se osmisliti razne manifestacije i festivale koji na aktivan i zabavan način pridonose podizanju svijesti mještana, a posjetiteljima omogućavamo dodatni sadržaj kojim upoznaju tradiciju i 'duh' destinacije", izjavila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.

Rujan na Lošinju nastavlja se u znaku sporta. Tako će se od 27. rujna do 7. listopada 2017. u Malom Lošinju održati i ekipno prvenstvo Hrvatske u šahu na kojem se očekuje dvjestotinjak najboljih hrvatskih i stranih šahista. U istom periodu, 30. rujna 2017. Atletski klub Lošinj okuplja brojne natjecatelje na 7. Lošinjskom polumaratonu, koji će trčati Lošinjem stazom dugom 21.097 km.

Kroz  manifestacije, radionice i gastronomsku ponudu obogatit će se turistička  ponuda otoka Lošinja kao i cijele regije Kvarner, a gostima će se pružiti neponovljivi doživljaj ‘uranjanja’ u povijest i tradiciju na atraktivan i zabavan način. 

Cjelokupni program pronađite na službenoj web stranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja (www.visitlosinj.hr).

(Sponzorirani članak)