Otoci.net

Sri18072018

Zadnje dodano:18.07.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam Najstariji otočni turist?

Najstariji otočni turist?

Veselje u osorskom kampu "Preko mosta" u srijedu predvečer - priređena je proslava stotog rođendana, a slavljenik je Helmut Kaizik iz Krefelda, grada u njemačkoj regiji Sjeverna Rajna - Vestfalija.

Radnici i gosti kampa okupili su se oko kamp-kućice i pripadajućeg šatora u kojemu ljetuje Kaizik sa suprugom, a odakle pogled s lošinjske strane puca na cresku, na jezgru drevnog Osora. Pripremljene su dvije torte, pjenušci, sendviči, a dok je razdragani slavljenik primao čestitke, harmonikom je atmosferu dizao creski glazbenik Edvard Flego. Sve najbolje poželjela mu je i delegacija Turističke zajednice Lošinja.

Visoka Kaizikova dob i zdravstveni problemi koje ona nosi, nisu nam omogućili opširniji razgovor, no iz razgovora s njegovim bližnjima doznali smo da se za radnoga vijeka bavio strojarstvom u domovini i u inozemstvu, a da u kamp "Preko mosta" redovno dolazi od 1981. godine - tada se, primjerice, još nisu rodile sestre Ana i Ariana Spajić iz vodstva kampa, koje su danas Kaiziku pomogle u rezanju slavljeničkih torti. Zanimljivo je da je do prije šest godina, dakle u dobi od 94 godine (!) Kaizik samostalno automobilom dolazio u Osor, a posljednjih godina ipak je "samo" avionski putnik. Vrijedi istaknuti i da je ovaj otac dvije kćeri i djed četvero unučadi u teškim danima za Hrvatsku, za vrijeme Domovinskog rata, na otok dovozio humanitarnu pomoć za prognanike koji su ovdje boravili.

Na današnji dan.....

18/7/1991

U Cresu otvorena marina s 460 vezova