Grad Mali Lošinj u EU-projektu Antičke zamke Jadrana

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2017-05_tz-ronjenje-sastanak-promo2017a.jpgU prostorijama Turističke zajednice Grada Malog Lošinja održan je inicijalni radni sastanak poslovnih subjekata okupljenih oko EU projekta ATAS - Antičke zamke Jadrana. Cilj projekta je turistička valorizacija podvodne baštine s naglaskom na antičku baštinu, odnosno promocija ronjenja kao specifičnog segmenta turizma u odabranim destinacijama.

Konačni rezultat projekta bit će online-platforma za promociju ronjenja u destinacijama uključenima u mrežu ATAS-projekta, a na platformi će osim destinacija i ronilačkih lokaliteta biti predstavljeni i konkretni turistički aranžmani, odnosno paketi usluga koje će biti moguće kupiti putem interneta, preko agencija uključenih u projekt.

Grad Mali Lošinj uz Turističku zajednicu Grada Malog Lošinja nositelj je projekta koji okuplja partnere iz javnog i privatnog sektora, a uz Grad Mali Lošinj partneri na projektu su Univerza na Primorskem (Koper, Slovenija), hotel "Maestral" (Prvić, Hrvatska) i "Hidromont Inženjering" (Budva, Crna Gora). Vrijednost projekta je oko 138.000 EUR, a Europska agencija za malo i srednje poduzetništvo (EASME) financira 80% projekta, s ciljem poticanja razvoja malih i srednjih poduzeća. Na projektu kao savjetnik za marketing strategiju sudjeluje tvrtka "Mone Sale" d.o.o.

Na razini destinacije održan je prvi radni sastanak na koji su pozvani predstavnici svih ronilačkih klubova koji djeluju na području Lošinja, turističkih agencija, malih hotela i drugih smještajnih objekata, te ostali poslovni subjekti povezani s ronjenjem i ronilačkim turizmom. Predstavljeni su suradnici na projektu, voditelj EU-projekata za Grad Mali Lošinj, Boško Babić, te Marina Đukanović, suradnik za marketinšku strategiju koja je i moderirala današnju radionicu i Katarina Golubović, suradnica na projektu ispred Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Prezentirane su osnovne informacije o EU-projektu ATAS i partnerima, te dosad prikupljene informacije o ronilačkom turizmu u Europi. U razgovoru koji je uslijedio nakon prezentacije prisutni su detaljnije razložili način rada ronilačkih centara, te uobičajeni način promocije i prodaje. Uočen je nedostatak komunikacije ronilačkih klubova prema agencijama, te je za idući sastanak dogovoreno da ronilački centri predstave svoju ponudu agencijama. U tijeku je istraživanje tržišta (putem anketa za ronioce i upitnika za ronilačke centre), te izrada SWOT-analize destinacija, a rezultati će biti prezentirani na sljedećim radionicama.

Prisutni na današnjem radnom sastanku su podržali EU-projekt ATAS kao dobru inicijativu za produljenje turističke sezone i ciljane promocije podvodne baštine, te je idući radni sastanak zakazan za 13. 6. 2017. u 10 h, opet u prostorijama Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Bit će održana prezentacija ponude ronilačkih klubova Lošinja, nakon čega će uslijediti radni dio povezivanja poslovnih subjekata i izrada turističkih aranžmana / oblikovanje paketa turističkih usluga.

Mali i srednji poslovni subjekti koji su zainteresirani za umrežavanje i uključivanje u EU-projekt ATAS pozvani su pridružiti se idućem radnom sastanku tijekom kojeg se očekuje formiranje partnerskih odnosa i suradnje među poslovnim subjektima.

(Sponzorirani članak)