Travanj na Lošinju u znaku sporta i vitalnosti

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2017-04_tz-travanj-promo2017downhill.jpgBlaga lječilišna klima, više od 200 sunčanih dana godišnje te bujna vegetacija, Lošinj čini idealnom zdravstvenom destinacijom pogodnom za cjelogodišnje sportske aktivnosti, stoga ne čudi što je upravo otok vitalnosti odredište brojnih sportskih događanja.

Više od 250 natjecatelja VII. međunarodne utrke vatrogasaca te IV. Eurokupa profesionalnih vatrogasaca obilježilo je početak aktivnog travnja na Lošinju, trčeći od uvale Čikat do Sunčane uvale, stazom dugom 8 km rubnim dijelovima šume i šetnice uz more.

Adrenalinski mjesec nastavlja se u biciklističkom izdanju. Naime, tisuće natjecatelja iz raznih zemalja pedalirat će i spuštat se otokom vitalnosti sudjelujući u trećem izdanju "4 Island MTB stage race" utrke od 19. do 22. travnja i ekstremnoj spust-utrci "Downhill Lošinj", od 22. do 23. travnja 2017. Ovogodišnje četvrto izdanje brdskobiciklističkog spusta "Downhill Lošinj" održat će se ususret svjetskoj ekstremnoj biciklističkoj spust utrci World Cup 2018. - "Downhill Lošinj" (21. do 22. travnja 2018.) na kojoj se očekuje i do 10 tisuća posjetitelja.

I ove godine obožavatelje aromaterapije i sporta, od 8. do 23. travnja 2017. godine, očekuje 5. festival aromaterapije "Apsyrtides", na kojem će se održati brojne atkivnosti, radionice i edukacije upravo po temi zdravlja, sporta i vitalnosti. Samo otvorenje 5. festivala održat će se 8. travnja 2017. na malološinjskom gradskom trgu, na kojem će se upravo tada održati i Lošinjski cvijet na kojem se trg pretvara u veliki cvjetni spektakl.

Po prvi put, od 27. travnja do 22. svibnja 2017. godine, održat će se i Festival Apoksiomena i antike tijekom kojeg će zainteresirani posjetitelji moći doživjeti i isprobati zanimljive proizvode inspirirane Apoksiomenom i antikom, poput kulturnih tura, jedrenja antičkim plovnim putevima, ronjenja na arheološkim lokalitetima, Apoksiomenove prirodne kozmetike, suvenira i proizvoda. Također u sklopu Festivala, održat će se već tradicionalna 11. fešta lošinjske kuhinje s naglaskom na Apoksiomenovu antičku kuhinju, uvijek zanimljivu brojnim gastronomima. Tijekom trajanja festivala jedinstveni muzej na Mediteranu - Muzej Apoksiomena za svoje posjetitelje također priprema brojna iznenađenja.

Ljubiteljima muzeologije i kulturne baštine, zanimljivo odredište zasigurno će biti i Lošinjski muzej u čijoj palači "Fritzi", sve do 22. travnja 2017. mogu posjetiti izložbu "Drugi - pravi prostor" autorice Jelene Bando te izložbu grafičke instalacije i grafika od 26. travnja do 27. svibnja 2017. autorice Ane Vivode. Lošinj ima i glazbenu te kazališnu ponudu, pa će se tako 24. travnja 2017. u malološinjskom kinu Vladimira Nazora odigrati kazališna predstava "Patrola 1" kazališta RI-teatar te dječja predstava "Štrumpfovi - Element One" turističke animacije 30. travnja, a Uskrsni koncert 17. travnja održat će Puhački orkestar "Josip Kašman". Nezaobilazna je i proslava 35. godišnjice Moto-kluba Lošinj 21. i 22. travnja 2017. u Malom Lošinju.

Kako bi očuvali te približili mladima stare običaje, od 10. travnja do 31. svibnja 2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj održat će se radionice izrade narodnih nošnji, a zajedničkim akcijama čišćenja i sudjelovanjem u kampanji Zelena i Plava čistka, 22. travnja 2017. doprinjet ćemo podizanju svijeti o očuvanju okoliša.

"Zahvaljujući brojnim prirodnim činiteljima i bogatoj ponudi, Lošinj ima sve predispozicije za postizanje uspješnog cjelogodišnjeg poslovanja. Vođeni kvalitetnim destinacijskim menadžmentom, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja ove su godine osmislili brojne projekte i tematska događanja koji zadovoljavaju potrebe gostiju tijekom cijele godine. Sport, aktivni odmor, wellness i zdravlje te mogućnost cjelogodišnjeg poslovanja, vodeći su aduti turističke ponude Lošinja - otoka vitalnosti te smo upravo to htjeli istaknuti i približiti našim gostima", izjavila je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić.

Mnogobrojne staze i šetnice s veličanstvenim pogledom na more i otočnu bioraznolikost, bogato kulturno povijesno nasljeđe, ugodno gostoprimstvo te profesionalna organizacija ovih manifestacija, zasigurno će privući brojne rekreativce i posjetitelje željne avanture.

Ne zaboravite posjetiti web-stranicu Turističke zajednice Grada Malog Lošinja (www.visitlosinj.hr) i otkrijte detalje događanja.

(Sponzorirani članak)




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić