Turistička i gastronomska ponuda Lošinja u Ljubljani

Svečana večera u restoranu Slon
Svečana večera u restoranu Slon
Povodom svečenog obilježavanja 15. godine predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, u Ljubljani je predstavljena turistička i gastronomska ponuda Lošinja - otoka vitalnosti.

U sklopu obilježavanja 15 godina djelovanja predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, u hotelu "Slon" održana je tiskovna konferencija, na kojoj je nakon osvrta direktorice Metke Bradetić na petnaestogodišnji rad predstavništva HTZ-a u Sloveniji, turističku ponudu Lošinja - otoka vitalnosti predstavila obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić, a član uprave "Jadranka hotela" d.o.o. Goran Filipović i direktorica marketinga "Jadranka hotela" d.o.o. Sanja Trajkov Komadina predstavili su ponudu "Lošinj Hotels & Villas".

Na svečanoj večeri u restoranu "Slon 1552 Ljubljana", brojne uzvanike uvodno su pozdravili ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli i ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek.

"Drago mi je da se upravo Lošinj sa svojom gastronomijom i turističkom ponudom imao priliku predstaviti na obilježavanju 15. godišnjice rada predstavništva HTZ-a u Sloveniji, osobito zbog činjenice da je otprilike 600 tisuća noćenja slovenskih gostiju ostvareno upravo na Lošinju. Nakon Umaga, Lošinj je najvažnija destinacija slovenskim gostima. Drago mi je da smo danas mogli pokazati veliko prijateljstvo Hrvatske i Slovenije te Lošinja i Slovenije. Iz godine u godinu slovenski gosti jedni su od pet najčešćih i najbrojnijih posjetitelja Hrvatske.

Od siječnja 2017. godine do mjeseca ožujka, Hrvatsku je posjetilo više od 50 tisuća gostiju iz Slovenije koji su ostvarili 131 tisuću noćenja na kontinentu i na moru, što je 13% više dolazaka i 17% više noćenja u odnosu na prethodnu 2016. godinu. Slovenski su gosti redoviti, dolaze tijekom cijele godine te su itekako dobrodošli", izjavio je ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli.

Ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek izrazio je zadovoljstvo pozivom na Dane lošinjske kuhinje i obilježavanje 15. godišnjice predstavništva HTZ-a u Sloveniji. "Ovo mi je zadovoljstvo zbog više razloga. Prvotno jer je turizam jedna od rijetkih grana u kojoj Hrvatska i Slovenija odlično surađuju, a i sam sam bio pobornik zajedničke suradnje na dalekim tržištima pod sloganom 'Experience Croatia - Feel Slovenija' te jer sam stari gost Lošinja, još od davnih vremena. Nadam se da ću uskoro imati priliku ponovno posjetiti Lošinj dok sam na dužnosti ministra, a zasigurno i kada se oslobodim obaveza."

Miomirisnu gastronomsku ponudu Lošinja na izložbenom stolu prezentirao je chef "Lošinj Hotels & Villas" Zlatko Belužić. Uz degustaciju toplih otočnih jela, gastro-užitak upotpunila je i vinarija "Krauthaker" s vinom mjeseca, a svojom je svirkom prisutne zabavljao Neno Belan.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić tom je prilikom izjavila: "Drago nam je što pomoću gastronomije možemo promovirati otok Lošinj, osobito u periodu predsezone kada imamo veliku najavu doalska slovenskih gostiju obzirom i na manifestiacije planirane u tom periodu: '4 Island MTB', 'Downhill', Festival aromaterapije 'Apsyrtides' i Festival Apoksiomena i antike."

Zainteresirani posjetitelji moći će do 25. ožujka 2017. godine, tijekom trajanja Dana lošinjske kuhinje u restoranu "Slon 1552 Ljubljana", isprobati svakodnevno pripremljene mesne, riblje i vegetarijanske jelovnike za ručak te pomno osmišljeni degustacijski jelovnik za večeru, pripremljene od lokalnih namirnica s cresko-lošinjskog arhipelaga, u izvedbi chefova "Lošinj Hotels & Villas". Degustacijom jelovnika u ponudi Dana lošinjske kuhinje, gosti direktno sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti vikend na Lošinju i to u prvom lošinjskom hotelu s pet zvjezdica, hotelu "Bellevue".

Prvo obilježavanje Dana lošinjske kuhinje u Ljubljani održava se u organizaciji Hrvatske turističke zajednice predstavništvo Slovenije, "Lošinj Hotels & Villas" i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

(Sponzorirani članak)




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić