Lošinjskim proizvođačima dodijeljena oznaka "Hrvatskog otočnog proizvoda"

Govor Ane Kučić
Govor Ane Kučić
U sklopu održavanja desete godišnjice projekta vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom "Hrvatski otočni proizvod", otok vitalnosti prethodnog je tjedna bio domaćin brojnim dobitnicima, među kojima je i prirodna kozmetička linija "Mirta" aromaterapeutkinje Mirta Lozančić iz Malog Lošinja.

Utemeljena na ljekovitom bilju te biljnim i eteričnim uljima karakterističnim za cresko-lošinjski arhipelag, linija prirodnih kozmetičkih proizvoda "Mirta" u svim preparatima koristi 100% prirodne sastojke napravljene od najfinijih ulja. "Presretna sam zbog dobivene nagrade jer to nije nagrada samo meni nego i našem prekrasnom otoku Lošinju i svim mojim suradnicima koji su prepoznali potencijal mojih proizvoda i pomogli mi da zajedno stvorimo brend prirodne lošinjske kozmetike. Namjena mojih proizvoda nije samo njega lica i tijela. Svaki od njih priča svoju priču oko neke lošinjske biljke i osmišljavan je pomno, uz puno ljubavi. Često mi kupci koji nisu s otoka kažu da im moji proizvodi mirišu po Lošinju. To je ono što sam htjela postići i to mi je najveća nagrada. Stoga zahvaljujem Turističkoj zajednici Grada Malog Lošinja i 'Jadranci' d.d. zahvaljujući kojima je moja kozmetika zaživjela i postala prepoznata i izvan otoka i nadam se da ćemo zajedničkom suradnjom i ubuduće realizirati još puno ovakvih lijepih, mirisnih projekata kojima ćemo promovirati najveće vrijednosti Lošinja", s ponosom je izjavila aromaterapeutkinja Mirta Lozančić.

Osim dodjele novih oznaka Hrvatskog turističkog proizvoda u 2016. godini, prošlogodišnjim dobitnicima oznake dodijeljena su priznanja za poseban doprinos projektu HOP. Nakon što je 2010. godine dobila oznaku HOP za likere od mirte i kadulje, sapun lavanda, lošinjski čaj i lutke od lavande, aromaterapeutkinja Sandra Nicolich ove je godine dobila priznanje za poseban doprinos projektu HOP. "Projekt HOP na Lošinju znači puno za sve nas otočne proizvođače. Biti dio ovakvog projekta veliko je zadovoljstvo jer trud koji si ulagao sada je dobio i pečat vrijednosti koju moramo i dalje njegovati i unaprijediti. Na otocima nije lako živjeti i naši otočni proizvođači su 'mali', ali zajedno dajemo velike rezultate, čak i na svjetskoj razini. Kvaliteta proizvoda je vrhunska i sigurno doprinosi promociji naše destinacije u svijetu. Nije li prekrasno ponuditi našim gostima nešto domaće i kvalitetno? Da bi to mogli, i sami prvo moramo u to vjerovati i biti sigurni, a HOP je siguran dokaz toga", napomenula je Sandra Nicolich.

Trgovački obrt Gulam također je dugogodišnji nositelj oznake HOP. Godine 2010. zdjelama od maslinovog drva te 2014. proizvodima (daske, noževi, žlice, kacijole, kutljače, privjesci) dodijeljene su oznake s napomenom: "Umjetnička perfekcija u izradi suvenira od maslinovog drva trajna je odlika obrta Gulam". T.O. Gulam bavi se proizvodnjom suvenira i uporabnih predmeta od maslinovog drva već osam godina, a ove im godine također dodijeljeno priznanje i za izniman doprinos projektu HOP povodom 10 godina provođenja projekta za umjetničko dostignuće proizvoda od maslinovog drva. "Radi se isključivo o tradicionalnoj obradi maslinovog drva i očuvanju elementarne strukture i oblika. Serije su male, a struktura i oblik komada drva diktiraju izradu i oblik suvenira. Rezultat su suveniri, koji su jednako lijepi oku i praktični za upotrebu. Uz sve to potrebno se neprestano razvijati i napredovati, što je uz prepoznavanje i podršku okoline puno lakše. Oznake i priznanje HOP-a od iznimne su važnosti za daljnji razvoj našeg rada i proizvoda", objašnjava Sonja Gulam.

U okviru projekta, 111 proizvoda 68 otočnih proizvođača ponosni su dobitnici ovogodišnje oznake "Hrvatski otočni proizvod" koja se dodjeljuje godišnje u vidu plakete i makete. Proizvođači moraju imati sjedište tvrtke na otocima te moraju proizvode i izrađivati na otoku. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s nositeljima sklapaju ugovor na tri godine kako bi potaknuli otočne proizvođače u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Oznaku nose proizvodi koji su udovoljili brojnim kriterijima izvrsnosti i izvornosti, ali i uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju te natprosječnu kvalitetu. Osim značajne turističke, tradicionalne i gospodarske vrijednosti, ovaj projekt pozitivno utječe na razvoj hrvatskih otoka.

"Razvoj poljoprivrede i agroturizma te sve veći broj osoba koje se na Lošinju bave poljoprivredom, samo su neki od uspjeha koje smo, mi kao jedinica lokalne samouprave, postigli poticajima. Danas na otoku imamo preko 200 registriranih OPG-a u koje je uključeno više od 600 osoba koje kroz različite projekte rade na osmišljavanju tipičnih otočnih proizvoda čijim uspješnim brendiranjem dodatno obogaćujemo turističku ponudu naše destinacije", istaknula je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Ana Kučić.

Uz oznake HOP-a, lošinjski proizvođači također su ponosni nositelji certifikata Originalnih lošinjskih suvenira te certifikata proizvoda i usluga inspiriranih Apoksiomenom i antikom. Svojom kreativnošću, inovacijama i trudom upotpunjavaju i obogaćuju turističku ponudu destinacije te gostima pružaju poseban doživljaj i pozitivne dojmove.