Lošinj, Sardinija, Barcelona i Bretanja osvojili nagradu EK za održivi razvoj

Ivan Novak i Luigi Cabrini
Ivan Novak i Luigi Cabrini
Na svečanoj dodjeli nagrada za održivo i pristupačno upravljanje turizmom, uključujući dostignuća na području zaštite okoliša, održanoj u Bruxellesu 22. travnja, Mali Lošinj osvojio je nagradu Europskog sustava pokazatelja za održivi razvoj (ETIS) - nagradu za širinu i dubinu prikupljenih spoznaja o praksama održivog turizma na otoku, zahvaljujući projektu koji broji 130 pokazatelja.

Mali Lošinj jedno je od prvih odredišta u Hrvatskoj koje je sudjelovalo u pilot-projektu Europski sustav pokazatelja za turizam. Turistička zajednica Grada Malog Lošinja spojila je lokalne pokazatelje s ETIS pokazateljima kako bi pratila impresivnih 130 pokazatelja. Količina prikupljenih podataka pružila je detaljan i iznenađujući uvid u to kako upravljati politikom i praksom održivog razvoja turizma na otoku, ističu iz Europske komisije.

Luigi Cabrini, predsjednik Globalnog vijeća za održivi turizam UNWTO-a i glavni govornik na svečanosti, istaknuo je: "Cilj ETIS-a je uspostaviti jasne standarde koji nam pomažu na mjerljiv način utvrditi što održivi turizam uistinu znači. Navedena pobjednička odredišta turizam su podredila dobrobiti lokalnog stanovništva kao i posjetitelja, donoseći financijsku i kulturnu korist i pritom svodeći negativne društvene i okolišne posljedice na najnižu moguću razinu."

Europska je komisija osmislila proces Europskog sustava pokazatelja za turizam za održiva odredišta kojima se upravlja na lokalnoj razini, a namjenjen je za praćenje, upravljanje i jačanje održivosti turističkog odredišta.

Niz od 27 glavnih i 40 izbornih pokazatelja korisno je sredstvo za praćenje rezultata, donošenje boljih upravljačkih odluka i utjecanje na odgovarajuće politike odredišta.

"Visit South Sardinia" ukupni je pobjednik za održivost zahvaljujući svom inovativnom pristupu objedinjavanja EU-ovih i UN-ovih pokazatelja održivosti, dok je Provincija Barcelona osvojila nagradu za najbolju pristupačnost zbog svojeg pristupa "Turizam za sve". Bretanja je osvojila ETIS-ovu nagradu za rad na razvoju ponude zelenog turizma u legendarnom šumskom predjelu. Četiri odredišta osvojila su dvije zvjezdice u mjerenju socijalnih i kulturnih utjecaja: "Dark Sky Alqueva" u Portugalu, "Torroella de Montgri-l'Estartit i Llanca" u Španjolskoj, Ljubljana, te Comunitat Valencia u Španjolskoj. Kategorija 1* za potignute utjecaje na okoliš dodijeljena je Podgorici u Crnoj Gori i Abano Terme u Italiji. Andaluzija u Šapanjolskoj i Južni Limburg u Nizozemskoj dobili su posebnu pohvalu za održivo upravljanje odredištem i poboljšanja u pristupačnosti.

Lošinj je uz obavezne počeo mjeriti i neobavezne indikatore i uvrstio ih u temeljni dokument, zahvaljujući sudionicima internog monitoringa (Turističkoj zajednici Grada Malog Lošinja, Grad Mali Lošinj, Županijska lučka uprava - ispostava Mali Lošinj, "Lošinj usluge" d.o.o., HZZ - ispostava Mali Lošinj, MUP Mali Lošinj, Udruga vodiča Mali Lošinj, Eko Dječji vrtić "Cvrčak", Eko Osnovna škola Marija Martinolića, Srednja škola Ambroza Haračića, Lučka kapetanija Rijeka - ispostava Mali Lošinj, Javna vatrogasna postrojba Mali Lošinj, "Komunalne usluge Cres-Lošinj", "Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj" d.o.o.). Mjerilo se gotovo sve što je mjerljivo u destinaciji!

Istraživanje je otkrilo da je 56% najprivlačnijih lokaliteta na otoku imalo pristup za osobe s invaliditetom, a 78% lokalnih tvrtki uključeno je u programe za zaštitu okoliša i klimatske akcije. 89% poduzeća prebacilo se na niskoenergetsku rasvjetu, ali samo 14% otpada na otoku se recikliralo. Podatak koji svjedoči o trudu koji se ulaže u promociju tradicionalnog dobra je 57% najvažnijih događanja usmjerenih na tradicionalnu/lokalnu kulturu i dobra otoka Lošinja. Također, 47% stanovništva sudjeluje u lokalnoj strategiji i planovima za smanjenje onečišćenja bukom i svjetlosnog onečišćenja. U sklopu istraživanja provedenog na uzorku od devet poduzeća i 18 objekata ("Jadranka" d.d., Hostel Veli Lošinj, "Lošinjska plovidba turizam" d.o.o., Lječilište Veli Lošinj, Eko-hotel "Manora", "Mare Mare Suites", pansion "Ana Komfor", hotel "Televrin", kamp "Poljana"), ostvareno je 60% uštede vode u sanitarnim prostorijama.

Uz više od 20 milijuna eura infrastrukturnih investicija Grada Malog Lošinja, 41 milijuna eura ulaganja u 2015. godini "Jadranke" d.d., 3 milijuna kuna ulaganja "Lošinjske plovidbe" i partnera u destinaciji, kontinuirano se podiže kvaliteta turističke infrastrukture, a istovremeno se ulaže u edukaciju kadrova.

S ciljem unapređenja usluge i poboljšanje kvalitete pružanja usluga i proizvoda u destinaciji, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja u suradnji s Gradom Malim Lošinjem, provodi online-ankete o zadovoljstvu stanovništva i posjetitelja turizmom na otoku Lošinju. Čak 94,4% gostiju zadovoljno je turističkom uslugom otoka vitalnosti i planira ponovni povratak kao i preporučiti svojim prijateljima i poznanicima otok Lošinj kao destinaciju za odmor. Gosti su, baš kao i stanovnici, najzadovoljniji očuvanošću prirodnog okolišta, uređenošću šetnica i čistoćom plaža te kvalitetom i raznolikošću ponude sporta i rekreacije. Sa svojih 21.300 smještajnih jedinica, otok vitalnosti idealna je destinacija za ostvarivanje cjelogodišnjeg turizma.

Đurđica Šimičić, direktorica TZ Grada Malog Lošinja, rekla je: "Održivost je godinama ključna prednost Lošinja - otoka vitalnosti, ali htjeli smo i dalje napredovati te koristiti europske standarde. Obaveznim mjerenjem i usporedbom podataka dektektiramo snage, slabosti, prijetnje i prilike kako bi konstantno unapređivali strategiju održivosti destinacije."

Sustav je izrađen kao instrument kojeg svako odredište može prihvatiti, a također može biti korisno sredstvo praćenja rezultata koje ostvaruje destinacije te za donošenje boljih upravljačkih odluka.

"Još 2006. godine započeli smo s destinacijskim brend menadžmentom Lošinja kao 'Otoka vitalnosti' polazeći od sporta, zdravlja i vitalnosti. Kvalitetna suradnja sa stanovnicima, brojni projekti u domeni održivog, kulturnog i zdravstvenog turizma te mnogobrojne investicije preduvjeti su za razvoj održivog cjelogodišnjeg turizma što je i prvotni cilj Grada i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Potrebna su inteligentna rješenja kako bi razvijali, ali i u isto vrijeme sačuvali trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika. Grad ima obavezu mjeriti održivost kako bi došao do tog rješenja", izjavio je gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli.

Nagradu za Mali Lošinj u Bruxellesu preuzeo je Ivan Novak, direktor predstavništva HTZ-a u Belgiji.

(Sponzorirani članak)