Aktivan početak nove turističke godine na Lošinju

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2016-01_tz-ml-luka-promo.jpgTuristička zajednica Grada Malog Lošinja u suradnji sa svojim članicama koje ove godine nastupaju na različitim sajmovima i zakupljuju štandove diljem Europe, promovira Lošinj kao destinaciju zdravlja i vitalnosti.

Godina 2016. započela je nastupima u Utrechtu, Sttutgartu, Düsseldorfu i Ljubljani, nakon kojih slijede i München, Essen, Herning, Berlin, Stockholm te drugi. Također, 2016. godine poseban naglasak stavljen je na unapređenje kulturnog i zdravstvenog turizma.

Nastupom na sajmovima u Utrechtu i Stuttgartu, "Jadranka kampovi" d.o.o. svjedoče o pojačanoj potražnji za kamping-turizmom. Na "Adria camping rallyju" organiziranom u suradnji s Udrugom kampista Hrvatske, u Malom Lošinju se od 25. lipnja do 2. srpnja očekuje više od dvjesto kamperskih posada. "Interes na stranom tržištu je uistinu velik te se svakako nadamo uspješnoj kamping-sezoni", izjavio je direktor marketinga "Jadranka kampovi" d.o.o., Dejan Jakovljević.

"Jadranka hoteli" d.o.o. fokusiraju se na B2B-sajmove i radionice na kojima se prezentira ponuda luksuznih proizvoda i MICE-a, a uključuju goste iz zemalja zapadne Europe, Velike Britanije, Amerike i Rusije.
Kamp "Poljana" u sklopu pripreme za sezonu 2016. sudjelovao je na sajmovima u Rostocku, Magdeburgu, Dresdenu i Ljubljani, a u planu je i sajam u Nizozemskoj. "Dojmovi koje smo stekli predstavljajući kamp Poljanu na ovogodišnjim sajmovima je veliko zanimanje za naš otok i njegov akvatorij, a osobito smo iznenađeni dobrim poznavanjem činjenica o samoj destinaciji. Interes za kampingom na ovakvim sajmovima izrazito je velik, što u startu donosi povećanje broja rezervacija, a stupili smo u kontakt i s mnogim stranim organizatorima putovanja", svjedoči koordinator kvalitete poslovanja kampa "Poljane" Dario Vodanović.

"Lošinjska plovidba Turizam" d.o.o. ispunila je svoja očekivanja na sajmovima te nastavlja sa svojim posebnim ponudama i akcijama. "Interes za Hrvatskom i Kvarnerom je velik, intenzitet planiranja odmora je kraj srpnja i početak kolovoza, a u trendu je i povećanje rezevacija direktno na sajmovima, osobito uz posebne akcije koje su se nudile gostima. Također, Lošinj je veoma poznat nautičkom profilu gostiju te interes kao takav nije zaostajao za prethodno posjećenim sajmovima", opisuje koordinatorica i voditeljica marketinga i prodaje "Lošinjske plovidbe Turizam" d.o.o. Josipa Saganić.   

Dojmovi "Jadranka Yachtinga" d.o.o. također su veoma pozitivni. "Ove smo godine prvi put izlagali samostalno i mislim da je to bila prava odluka jer smo na taj način prepoznatljiviji. Ljudi su se zaustavljali već zbog fotografije Lošinja koja je bila u pozadini, a nudili smo im i domaće poklončiće što je izuzetno dobro rezultiralo. Sajmove posjećuje natprosječno puno posjetitelja u odnosu na prethodne godine, a također smo izvršili i natprosječno više direktnih ponuda te realizirali nekoliko rezervacija, što je veliki uspjeh. Mislim da je sve to posljedica bolje prezentacije i reprezentativnijeg izlaganja", smatra direktor "Jadranka Yachtinga" d.o.o. Arman Perčinlić.

Svjetska atrakcija u 2016. godini, antička brončana statua Apoksiomena koja datira u II.-I. stoljeće pr. Kr., bit će trajno izložena u svom novom domu – Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju, što je inspiriralo Turističku zajednicu Grada Malog Lošinja da potakne svoje sugrađane, partnere i kompletno gospodarstvo na aktivno uključivanje u promociju Apoksiomena. Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica prepoznali su potrebu za kreiranjem marketing plana koji bi sadržajno i smisleno oblikovao značajke projekta Apoksiomen te strateški definirao ciljeve promotivnih i prodajnih aktivnosti. Tako je na Turističkom vijeću usvojen koncept novog promidžbenog materijala "Apoksiomen na otoku vitalnosti".

Spajanjem antike i današnjeg modernizma te kako bi predstavila Lošinj kao destinaciju koja i danas njeguje mnogobrojne vrijednosti također njegovane i u antici, u suradnji sa znanstvenim savjetnikom na Institutu za povijest umjetnosti u Splitu dr. sc. Josipom Belamarićem, ravnateljicom Lošinjskog muzeja dipl. arheologinjom Zrinkom Ettinger Starčić i Irenom Dlakom, dipl. pov. umj. osmišljena je dodatna edukacija po temi antike za tematske vodiče kao priprema za Apoksiomenov dolazak.

U suradnji s konzultantom Adrijanom Nikolićem pokrenut je projekt "Apoksiomenova antička kuhinja" koji se održava drugu godinu zaredom, a unapređenjem kreativnosti ponude te povezivanjem gastronomije u vrijeme antike i lošinjske gastronomije danas predstavlja dodatnu mogućnost za gastronomsku promociju lokalnih ugostiteljskih objekata.

Također, na inicijativu Turističke zajednice Grada Malog Lošinja osmišljene su antičke kulturne rute Lošinja, zatim antičke rute regije i antička Hrvatska, kako bi gosti na raznim punktovima arhipelaga, regije i države osjetili i doživjeli kompletnu Apoksiomenovu i antičku priču, a Lošinj bio važna točka hrvatskog kulturnog turizma.

"Ova godina je iskorak u ponudi Lošinja, osobito u domeni kulturnog turizma jer spajamo antiku i Lošinj danas", izjavila je direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Đurđica Šimičić.

(Sponzorirani članak)