Predstavljeni rezultati ankete Turističke zajednice i Grada Malog Lošinja

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2015-10_tz-promo-mlpanorama.jpgVećina stanovnika kao najpozitivnije na otoku smatra zelenilo i očuvanu prirodu, mir koji vlada otokom i mogućnost provođenja obiteljskog odmora.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja u suradnji s Gradom Mali Lošinj provodila je online-ankete o zadovoljstvu stanovništva turizmom na otoku Lošinju. Cilj ankete bio je da se dobivenim odgovorima unaprijedi usluga i poboljša kvaliteta pružanja usluga i proizvoda u destinaciji. Anketa je sastavljena u programu "Survey Monkey", a provodila se online-ispunjavanjem, stanovnika otoka Lošinja tijekom kolovoza i rujna 2015. godine.

Linkovi za online-ispunjavanje ankete stanovnicima su se slali mailovima, anketa se provodila na tabletima na šalterima ureda te na službenoj web-stranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja i Facebook-stranici. Anketama je prikupljeno 288 odgovora na hrvatskom jeziku.

64,46% stanovnika koji su odgovarali na anketu razgovara s posjetiteljima koliko su zadovoljni boravkom, a 72,57% stanovnika svojim gostima preporuča izlete, 61,81% preporuča gastro doživljaje u restoranima, 60,76% preporuča posjet manifestacijama, 46,18% odlazak na Osoršćicu i sudjelovanje na aromaterapeutskim radionicama 13,19% dok ih 11,81% preporuča medicinske usluge.

Prilikom ocjenjivanja (ocjene od 1 do max. 7) je li razina kvalitete turističke ponude Lošinja na razini njihovih očekivanja, najvećom prosječnom ocjenom najviše stanovnika je ocijenilo čistoću plaža (4,68), zatim uređenost šetnica (4,48), prometnu povezanost (4,00), uređenost plaža (3,99) te mogućnost vožnje biciklom (3,62).

53,47% stanovnika planira obavezno oko 20% ukupno ovogodišnjeg prihoda uložiti u 2016. godinu, a 13,19% iskoristit će sufinanciranje Turističke zajednice i ulagati u marketing (nove fotografije, video, web-stranice).

Isti toliki postotak 13,19% planira iskoristiti i sufinanciranje Fonda za energetsku učinkovitost (sufinanciranje fasada i stolarije).

Što se tiče manifestacija, stanovnici smatraju kako bi trebalo ponovno uvesti ribarske večeri, festival Melodije Istre i Kvarnera te povećati raznolikost ponude događanja u destinaciji i broj događanja na glavnom trgu, ali s naglaskom da se ne održavaju sva događanja na malološinjskom trgu. Najzadovoljniji su Osorskim glazbenim večerima i Jazz festivalom.

Rad Turističke zajednice ocijenjen je s 5, dok je rad Gradske uprave ocijenjen s 4. (max. ocjena 7). Stanovnici i gosti su najzadovoljniji restoranom "Bocca Vera" i buffetom "Borik Mediterranean Bar" od ugostiteljskih objekata, zatim trgovinom "Čarobnjak" i novoouređenim hotelom "Bellevue".
Najlošije je ocijenjeno uređenje i naplata parkinga s ocjenom 3,09, što ukazuje da su stanovnici time najmanje zadovoljni.

Prijedloga za unaprjeđenje usluga bilo je iznimno puno, pa tako stanovnici smatraju kako treba više događanja s promocijom domaće hrane i pića, produžiti trajanje manifestacije aromaterapije, organizirati više tematskih i sportskih manifestacija (projekt "Run Lošinj" uz šetnice s jutarnjim i večernjim trčanjem uz vježbanje na nekoliko punktova te kratkim nutricionističkim savjetima u suradnji s marketinškim savjetima), poboljšati organizaciju ribarske fešte na Sv. Martinu te organizirati putujuće manifestacije po Cresu i Lošinju.

Što se tiče plaža, stanovnici smatraju kako je potrebno bolje opremiti plaže raznim sadržajima te sanitarnim čvorovima, označiti pristup pojedinim plažama koje je teže pronaći (npr. Plijeski, Liski, Slatina, Meli) te uvesti znakove zabrane na javnim plažama (zabrana za pse i FKK).

Također, smatraju da bi se trebalo uložiti u biciklističke staze koje bi povezale na siguran način Mali Lošinj s ostalim mjestima na otoku te odvojiti šetnice od biciklističkih staza.
Stanovnici predlažu organiziranje sajmova domaćih suvenira i lokalnih proizvodima i u manjim mjestima na otoku, organizaciju sajma starih zanata s kostimiranim učesnicima te produženje radnog vremena dućana i banaka.

Kako bi se unaprijedio rad Turističke zajednice, stanovnici smatraju da bi trebalo ulagati i promovirati eko-turizam (sport, zdravlje, zaštitu prirode): radionice pripreme domaćih specijaliteta i tradicijskih proizvoda za turiste, vođene planinarske i šetačke ture, vođene biciklističke ture, uvesti ocjenjivanje kvalitete ponude u gradu od strane gostiju te rezultate javno objaviti, nagraditi one koji se trude i imaju dobre ocjene gostiju, pružiti potporu poslovnim subjektima koji imaju najviše pohvala i zadovoljnih gostiju te organizirati edukacije koje bi poticale promišljanje stanovnika o potrebi očuvanja prirode i racionalnom korištenju pitke vode te poticati korištenje obnovljivih izvora energije objekata koji služe u turističku svrhu.

Kako bi se unaprijedio rad gradske uprave stanovnici smatraju da treba poboljšati pritisak vode i komunalnu infrastrukturu u kampu "Baldarin", obnoviti šetnicu Rovenska – Kriška, ograditi šetnice zbog sigurnosti šetača, ukloniti klima uređaje, žice i ostale nepotrebne naprave s pročelja zgrada u centru grada Malog Lošinja, sanirati male uličice (za kantuni) te sanirati prekomjerno i nedozvoljeno korištenje terasa ugostiteljskih objekata.

Gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Gari Cappelli je povodom rezultata izjavio kako je zadovoljan dobivenim rezultatima: "Prostora za napredak uvijek ima, međutim zadovoljan sam što smo s ovim jedinstvenim načinom komunikacije s građanima pokazali da smo otvoreni za komunikaciju. Prijedloge koje smo zaprimili ćemo nastojati ugraditi u Proračun za 2016. godinu. Na taj način pokazujemo kako cijenimo njihovo iskreno mišljenje, uvažavamo primjedbe i prijedloge, te radimo sve da se razvijamo u smjeru koji podržavaju građani."

(Sponzorirani članak)