Lošinj kao destinacija održivog razvoja - ITHAS 2015.

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2015-05_tz-promo-ithas2015veli.jpgGrad Mali Lošinj se 11. svibnja predstavio kao destinacija održivog razvoja u Hrvatskoj u programu jubilarne 10. internacionalne akademije turizma i domaćinstva na moru – "ITHAS 2015" u kojoj je ugostio 114 studenata i profesora s najprestižnijih fakulteta za ekonomiju i turizam iz 30-ak zemalja.

Sudionici ovogodišnjeg ITHAS-a bili su studenti i profesori koji su na temu "Sustainable development of tourism destination" odlučili posjetiti upravo Lošinj.

Brend zdravlja i vitalnosti je ono po čemu se Lošinj izdvaja od ostalih destinacija. Zadovoljstvo gostiju koji posjećuju lošinjski arhipelag, kvaliteta usluge, inovacije i kreativnosti u turizmu, ciljevi su rada Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. S tradicijom zdravstvenog turizma duljom od 120 godina Lošinj je razvio brojna tematska putovanja i zdravstvene programe koji daju primjer dobre prakse održivog turizma otoka vitalnosti.

U jedinstvenom programu edukacije koji traje od 9. do 16. svibnja, sudjeluju brojni predavači: Charles Arcodia, Ralph Berchtenbreiter i Burkhard von Reyberg, Erik Cohen, Jafar Jafari, Nati Juaneda i Michel Pote, s ciljem omogućavanja studentima sveučilišnog smjera "turizam" da stečena znanja na fakultetu unaprijede i primijene na stvarnim primjerima iz prakse prilikom odvijanja procesa turističke aktivnosti. Sudionici na četiri jedrenjaka posjećuju hrvatske destinacije na ruti Rijeka - Rab - Mali Lošinj - Pula - Venecija - Rovinj - Rabac - Opatija - Rijeka.

Posjetili su kulturne znamenitosti otoka Lošinja, a kao najbolji primjeri održivog razvoja turizma u destinaciji posjećeni su hotel "Bellevue" i Miomirisni otočni vrt u Malom Lošinju te Lošinjski muzej – Kula, Plavi svijet - edukacijski centar o moru i Župna crkva sv. Antuna Opata u Velom Lošinju.

Nakon organiziranog razgledavanja hotela "Bellevue" i održane radionice aromaterapije uslijedila je prezentacija na kojoj je putem video prikaza u uvodnoj riječi sve prisutne pozdravio Taleb Rifai, glavni tajnik UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije). Program održivog razvoja i odgovornog turizma otoka Lošinja kroz brojna tematska putovanja i zdravstvene programe u kombinaciji s promocijom kulturne baštine i zaštite okoliša predstavila je direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Đurđica Šimičić, a u ime Jadranke d.d. asistentica u službi projektnog menadžmenta Antonia Blaić prezentirala je razvojni ciklus Jadranke d.d. te strategije i planove za budućnost destinacije Lošinja.

Kao početak projekta Miomirisi i okusi Lošinja za koji je otok Lošinj dobio treće mjesto u svijetu od Svjetske turističke organizacije, posjećen je Miomirisni otočni vrt iz kojeg se program nastavio u smjeru Velog Lošinja gdje su sudionici razgledali izložbeni prostor Lošinjskog muzeja - Kule, zatim Župnu crkvu sv. Antuna Opata i Plavi svijet- edukacijski centar o moru. Druženje u Velom Lošinju je završilo folklornim nastupom "Manfrina" i "Susak" nakon čega program završava povratkom u Mali Lošinj.

Desetu internacionalnu akademiju turizma i domaćinstva na moru organizirao je Fakultet Ekonomije i poslovanja sa Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Odjelom za turizam sa Sveučilišta primjenjenih znanosti u Münchenu, Fakultetom ekonomije sa Sveučilišta u Ljubljani, njemačkom Sveučilištu tehnologije u Omanu, Sveučilištu Haif u Izraelu, Odjelom za turizam i menadžment sa Sveučilišta primjenjenih znanosti u Finskoj, a svojim sponzorstvom doprinjeli su: Fakultet ekonomije i poslovanja sa Sveučilišta u Zagrebu, I.D. Riva Tours, Hrvatska turistička zajednica, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, Turistička zajednica Grada Zagreba, Turistička zajednica Grada Raba, Turistička zajednica Malinske i Arheološki muzej u Istri.

Inspirirani novim poznanstvima, ugodnim iskustvima i lijepim uspomenama sudionici su izrazili želju za povratkom na otok Lošinj kao destinaciju vitalnosti, miomirisa i veličanstvene prirode.

(Sponzorirani članak)