Pet24012020

Zadnje dodano:23.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Turizam Lošinju priznanje kluba održivog razvoja

Lošinju priznanje kluba održivog razvoja

Međunarodni dani "zelenih" destinacija, točnije njihov drugi dio, održan je u Malom Lošinju, a u sklopu priredbe dodijeljena su i ovogodišnja priznanja.

S posjetom Gorskom kotaru i Plitvičkim jezerima, skup je održan u Zagrebu i Malom Lošinju, a teme izlaganja i rasprava bile su iz područja destinacijskog menadžmenta i marketinga, turizma u podršci lokalnoj zajednici, kulturi i običajima, turizma s aspekta prirode i bioraznolikosti, zagađenja i klimatskih promjena te o sprečavanju zagađenja voda plastičnim otpadom. Lošinjski dio izlaganja i rasprava održan je u hotelu "Bellevue".

Svečanost dodjele priznanja održana je u Muzeju Apoksiomena, s tim da je najprije zastava Dana "zelenih" destinacija podignuta na obližnjem jedrenjaku "Nerezincu". Lošinj je dobio "srebrnu nagradu" za nastojanja u održivom razvoju te u naredne dvije godine može vijoriti zastavu s obilježjima organizacije "Green Destinations", čije je sjedište u Nizozemskoj, a priznanje je uručio predsjednik Albert Salman. Nagradu poput one za Lošinj još su dobili Alto Minho (Portugal), L'Estartit (Španjolska), Kamaiši (Japan) i Sintra (Portugal). Dodijeljena su još priznanja za "Top 100 destinacije"; dobitnici su Vail (SAD), Alberta South West (Kanada), Toronto (Kanada), Galapagos (Ekvador), Gvajana, Northeast and Yilan Coast (Tajvan), jezero Sun Moon (Tajvan) te nacionalni park Kahuzi Biega (DR Kongo). Zatim su dodijeljena priznanja "Top 100 Europe" - selo Fiskars (Finska), Äsnen (Švedska), Vânători Neamt (Rumunjska), Terres de l'Ebre (Španjolska), Menorca (Španjolska), Azori (Portugal), Cascais (Portugal), Oeste (Portugal), Serras do Socorro e Archeira (Portugal), Lagos (Portugal) i Drniš (Hrvatska), te još izdvojeno priznanja za "Top 100 Slovenije" - Ljubljana, Maribor, Bela krajina, Brda, Nova Gorica, Bohinj, Kamnik, Idrija, Bled, Miren Kras i Vipavska dolina.

Donacija od 10 tisuća kuna dodijeljena je Institutu "Plavi svijet", od sredstava od kotizacija za ovaj međunarodni skup. U programu svečanosti nastupile su dvije skupine Folklornog društva "Manfrina" - mlađa i starija te klapa "Čikat".