Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Sport Na Europskom prvenstvu igrat će 30 ekipa

Na Europskom prvenstvu igrat će 30 ekipa

Ukupno trideset ekipa sudjelovat će na Europskom ekipnom prvenstvu za veterane u šahu, koje će od 17. do 26. rujna biti odigrano u Malom Lošinju.

Prvenstvo, kao prvo natjecanje iz kalendara Europske šahovske unije (ECU) koje će se odigrati na Lošinju, najavili su na konferenciji za novinare direktor turnira Valter Valković i glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković. Natjecanje u hotelu "Aurora" je podijeljeno u dvije kategorije; za igrače preko 50 godina (prijavljeno je 13 ekipa) i za one preko 65 godina starosti (17 ekipa). Igrat će se na četiri ploče, devet kola švicarskim sustavom. Prema rejtinzima igrača, reprezentacija Hrvatske "50+" je druga po snazi, a čine je velemajstori Zdenko Kožul, Robert Zelčić, Bojan Kurajica i Nenad Ferčec. U obje kategorije najbolje rejtingirane momčadi ima Rusija.

Stiže i amatersko EP?

"Zadovoljni smo potporom koju dobivamo na Lošinju, pa smo odlučili ovdje održati i veća natjecanja. Ovo nije profesionalno natjecanje i igrat će ljudi koji se osim šaha žele i odmoriti i koji su sljedećih godina potencijalni turisti", kazao je Janković, istaknuvši da postoje dobri izgledi da Lošinj dobije domaćinstvo Pojedinačnog amaterskog prvenstva u proljeće 2021. godine, na kojem bi moglo sudjelovati dvjesto, možda i tristo igrača. "Zanimljivo je da smo uspjeli dovesti Skandinavce i Irce, a tih turista inače baš kod nas nema mnogo. Šah je jako iskoristiv za turizam", kazao je Valković.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka