Povijest podvodnog ribolova nezamisliva bez otočana

Branko Šuljić, Valentina Prokić, Daniel Gospić, Đuro Marinović i Dubravko Balenović
Branko Šuljić, Valentina Prokić, Daniel Gospić, Đuro Marinović i Dubravko Balenović
U nakladi Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru, objavljena je monografija "Povijest podvodnog ribolova na Jadranu", itekako zanimljiva za čitatelje s otoka, s obzirom na veliki trag koji su u ovom sportu ostavili ovdašnji podvodni ribolovci.

Autori monografije su Branko Šuljić i Valentina Prokić, riječki novinari koji su prisustvovali i izvještavali s nebrojenih ribolovnih natjecanja, a svojim su karijerama pokrili gotovo cijelo šezdesetogodišnje razdoblje, obrađeno u knjizi. Na gotovo 400 stranica obradili su sva službena natjecanja održana u Hrvatskoj, počevši od Prvenstva sjevernog Jadrana održanog 1956. godine u Malom Lošinju, preko svih državnih prvenstava, nastupa državnih reprezentacija na svjetskim i (inter)kontinentalnim prvenstvima, do ostalih značajnih natjecanja poput lošinjskih novogodišnjih, uz bilješke o najznačajnijim domaćim podvodnim ribolovcima.

Dvojica iz kruga velikana iz povijesti ovog sporta u Hrvatskoj, Dubravko Balenović i Daniel Gospić, i sami su uz autore sudjelovali u predstavljanju monografije, održanom na brodu-hotelu "Marina" u Rijeci. Govorio je i predsjednik Saveza dr. Đuro Marinović, a program je vodio Željko Kesovija, koji je također izvještavao s brojnih otočnih ribolovnih natjecanja.